donderdag 31 oktober 2013

't Weer & Wintertijd

De klok ging afgelopen zondag een uur achteruit. Een uurtje langer slapen, maar bijna alsof het daarvoor een vergelding is barstte de herfst los. Bomen knapten af. Regen viel met bakken en de zon is bijna vergeten.

Dit was precies een week geleden op de Bloemgracht, met uitzicht op Bureau Raampoort.

woensdag 30 oktober 2013

Kaas

Goed dat kaas per gewicht wordt verkocht en niet in volume.

dinsdag 29 oktober 2013

Tek

Tek is een begrip in de buurt. Je brengt er je winterjas om hem te laten stomen. Hij zet er een rits in. Naait in een handomdraai gordijnen. Heeft de prachtigste jurken en dito dames over de vloer. In zijn werkplaats is het een heerlijke chaos en er hangt een prettige sfeer. (Of ik zijn telefoonnummer er ook bij wil zetten: 020-7780916 of   0633051439)

maandag 28 oktober 2013

Windgeweld

Er zijn meerdere bomen omgewaaid hier in de buurt. Onder deze populier zat ik uit te rusten van het voetballen of gewoon wat te kijken toen de kinderen nog klein waren.

zondag 27 oktober 2013

tablettoerisme

De moderne toerist weet alles. Te betwijfelen valt of de hele familie blij is met pa als hij opzoekt dat Noordermarkt 35 een voormalige garage is.

zaterdag 26 oktober 2013

van cent naar stuiver

Hier legde ik als kind van negen centen op de rails om ze plat te laten rijden. Ze werden zo groot als stuivers.

vrijdag 25 oktober 2013

Wonen voor de tramremise ...


... komen 400 woningen. De bouw is onderdeel van het Hallen project. Of zijn het 121 woningen?

Ik zoek een aardig bijschrift voor een foto van wat staal op een bouwplaats en kom in een chaos terecht met niet gedateeerde (je weet dan niet wat het laatst geschreven is en waarschijnlijk het meest klopt) en soms zeer cryptische teksten. Dit is er een van het Stadsdeel Amsterdam West: "Verder wordt een sociaal programma gerealiseerd (...)" (Voor wie schrijf je zo iets?)

Of zijn het er 118? Hoe de vork in de steel zit zoek je zelf maar uit. (Tenminste als je dat wilt weten. Gewoon naar staal in de zon kijken heeft ook wel wat.)

Communiceren het is geen vak, het is aandacht.

woensdag 23 oktober 2013

Eet smakelijk


Mijn zoon wilde paddestoelen eten. Op de boerenmarkt kochten we vier soorten. Dit maakten we er van.

Sponszwam

In mooie stukken uitelkaar halen. Goed schoonmaken. Bakken in boter, bestrooien met peper en zout. Lekker eenvoudig en erg smakelijk.


Paarse ridderzwam 

Bruinbakken, bestrooien met peterselie, zout en peper en op toast. Ook niet gek.

Duinvoetje 

Eerst een paar stukjes spek bakken in de boter. Even de duinvoetjes en wat knoflook meebakken. Bloem door het baksel roeren en even gaar maken in de pan. Vervolgens voldoende melk erbij om een dikke saus te maken. Groene kruiden er door en in de warme pasteibakjes doen. Nog even gratineren in de oven.

Cantarellen

We hadden nog een gerecht ook al erg simpel. Een paar cantarellen in een plakje bladerdeeg doen. Opvouwen zoals een appelflap. Vervolgens bovenkant bestrooien met kaas en in de oven tot ze bruin zijn.

We aten het met safraanrijst en sla.

maandag 21 oktober 2013

Verloren zoon

Waarom ik destijds zo heb zitten sleutelen aan de verloren zoon? Geen idee. Ik zag hem twee jaar geleden in het Victoria and Albert Museum. Hij moet door Rodin gemaakt zijn tussen 1885 en 1887 in Parijs. Hij knalt er wel uit, maar dat deed hij ook zonder het gausian geblur.

zondag 20 oktober 2013

Boris MacKouw

Vrijdagavond keek ik naar de Wilde Keuken van Wouter Klootwijk. Wouter is smulpaap van beroep. Nu proefde hij Noordnederlandse worst van Weidenaar uit Dokkum. De vulling voor de runderworst loopt naast hem in het Gronings veld. Het zijn Schotse Hooglanders.

Wini Weidenaar, dochter van en communicatie deskundige, kijkt er met een schuine blik naar en wijst: "Deze onderhouden, zeg maar, het gebied. En als er teveel komen, dus op een gegeven moment komen er jongeren, dan worden ze afgevoerd en daar maken wij de worst van." De runderen zorgen ervoor dat het veld geen bos wordt, maar het mooie uitzicht blijft, legt ze uit.

"Natuurgebied, koeien erop, teveel koeien, worst," vat Klootwijk het bondig samen. Het woordje abattoir mist, maar dat past ook niet bij dit knuffelrund.

zaterdag 19 oktober 2013

feestje dat geen feestje werd

Iemand moet de tijd rijp hebben geacht. Er was nog 86 jaar over om vier eeuwen Russisch Nederlandse (maritieme) relaties te vieren. Maar 326 jaar is een mooi getal. Vind ik ook. Het pakte alleen niet zo goed uit. Weinig verrassend. We moeten concluderen dat Iemand deze eeuw slecht de kranten heeft gelezen.

vrijdag 18 oktober 2013

Aan de grond

Nog nooit had ik het zo druk gezien op de Hondsbossche Zeewering. Groepen op de fiets, wandelaars en mannen op de brommer. Pas bij Petten begreep ik waarom. Daar lag de Zeldenrust (Z-75), een kotter uit Nieuwmunster, België.

De dijk stond vol mensen. Een hengelaar vertelt van een net dat in het roer kwam, waardoor het schip onbestuurbaar werd. Vervolgens werd het door de stevige zee van donderdagochtend op een strekdam pal voor de kust gezet.

Als ik in Den Helder mijn krantje koop, zie ik een grote foto van de Zeldenrust voorop het Noordhollands Dagblad en de Volkskrant staan. De Volkskrant schrijft: "Donderdag nacht zou mogelijk een poging worden gedaan om de Z75 vlot te trekken." Dat is blijkbaar niet gelukt. Ik begrijp nu wel waarom het zo druk was.

donderdag 17 oktober 2013

Wat ging er mis?

#zwartebladzijde. Het is bijna alsof we er trots op moeten zijn, zo verrijst de tag als een erectie uit het IJ; slavernij je moet het niet missen.

Bij het maken van de foto sta ik vlak voor de woningen van het VOC-cour, genoemd naar de eerste multinational ter wereld, die een paar andere bladzijden zwartschreef.

Het merk 'VOC' wordt hier gebruikt om de woonblokken groots en duurder te maken. De geschiedenis als grabbelton.

woensdag 16 oktober 2013

Visser

De visser van de buurt. Altijd staan er palen en vaak hangen de netten te drogen. Lange tijd heb ik gedacht dat het ter decoratie was. Maar dit is een echte visser. Hoewel echt, hij vangt veel voor onderzoek en veel minder voor het bord. Nog een paar jaar en hij gaat met pensioen. Komt er een opvolger?

dinsdag 15 oktober 2013

Toen waren er twee

Op de foto staat er maar één, waarvan de staart ontbreekt. Werken tussen nieuwsgierige muizen het heeft wel wat.

maandag 14 oktober 2013

Druilen boven de gracht

Regen regen
Allerwegen
Rechte stralen
Water water
Langs de muren
Langs de palen
Vallen vallen
Langs de bomen
Natte auto’s
Gaan en komen
Loodrecht op de
Druppelzegen
Overal is
Regen Regen

Jan Hanlo (17 jaar)

zondag 13 oktober 2013

Open of dicht?

Ik woon tussen water en aan alle kanten zijn bruggen. Oostwaarts van mijn huis ligt op 800 meter de verste en aan dezelfde kant op een meter of 150 ook de dichtstbijzijndste. Alleen aan de noordkant zijn er geen, maar wel ponten en voor auto's zijn er tunnels onder IJ en het Noordzeekanaal door.

Westwaarts ligt een doorgaande scheepsvaart route voor plezier- en beroepsvaart. Dat de brug daarover open is, komt nogal eens voor. Maar als ik dan zo'n jacht of binnenvaartschip voorbij zie tuffen en achter me een file zie ontstaan dan gaat het er bij mij niet in dat de brug open is. Hij is juist gesloten. Gesloten voor mij en al die andere weggebruikers die de brug over willen om naar hun werk, school, de winkel of wat dan ook te gaan.

Het wachten hoort bij de charme van tussen water wonen. En soms kan je door net iets harder te trappen sneller zijn dan de sluitende slagboom voor de brug. Maar een gesloten brug is dicht en niet open.

Op de foto (gemaakt 27/9/13) de hefbrug van Boskoop die tot 1 november gesloten blijft. Voor fietsers en voetgangers ligt er een pontonbrug.

zaterdag 12 oktober 2013

Wijn zonder geest

Zelf zou ik het niet bedacht of gekocht hebben: wijn waaruit de alcohol is weggehaald. Alcoholvrijbier heb ik tot nu toe gemeden. Dit kende ik nog niet. Dat is het voordeel van praatjes in het vrijwilligerscircuit, een flesje wijn of een boekenbon. Hier had de organisator op facebook gezien dat ik alcoholloos door het leven ga en kreeg ik drank zonder spirit.

Gisteren wilde mijn nieuwsgierige partner ook een glas uit mijn fles. Niets voor niets: "Wat vind je ervan?"
"Niet veel aan, wat zoet," was de eerste reactie.
"Maar hoe smaakt ie verder?" probeerde ik nog eens.
"Duits moezelwijntje," zei ze met iets meer gevoel voor detail.

Die smaak had ik er ook uitgehaald. Vanavond het laatste glas toch eens uit een groenvoetige roemer drinken. De wijn smaakt echt naar wijn, maar dan zonder. En is zeker lekker voor een (paar) keer.

Naschrift: Ja die roemer met groene voet maakte er bijna een moezelwijntje van. Klara aan, mooie opera, net echt.

vrijdag 11 oktober 2013

Najaarsschoonmaak

Ramen open en maar poetsen. Alsof het voorjaar is. Maar het was koud en niet de zomer, maar de winter komt er juist aan.

donderdag 10 oktober 2013

Sierraad

Een schelpje verpakt in pokken ligt op de vloedlijn van het strand. Je moet je bukken om het te zien.

woensdag 9 oktober 2013

Fluweelboom

"We hebben die boom er voor het mooi naast gezet."

Google maps heeft hier de grens tussen herfst en zomer in Velsen getrokken:
herfst: http://bit.ly/15mYhZc
 zomer: http://bit.ly/1gpQJJC

maandag 7 oktober 2013

Kijken in de verte

We snorden samen door de wondere wereld van het internet. Ik beschreef het voor hem als de grootste bibliotheek ter wereld. Op een ander moment zou ik het de grootste vuilnisbak kunnen noemen. Beide is waar. Voor hem is er vooral sprake van verbazing en verwondering.

zaterdag 5 oktober 2013

Parkeeerplaats voor plantjes

Rijnpoort heet het gebied. Ik fietste langs hectares vol planten in potten; rij-aan-rij op zwart landbouwplastic. Het water komt niet langer uit de grond, maar wordt gesproeid. Zo is de toevoer gecontroleerd en zijn de planten makkelijk te oogsten. Maar waarom dit op landbouwgrond moet. Op ieder stevig platdak zou precies hetzelfde kunnen gebeuren. Met akker- of tuinbouw heeft het niets meer te maken.

vrijdag 4 oktober 2013

Dierendag

"Mag ik een foto van u en uw hond maken, i.v.m. dierendag?"
"Ja leuk," zegt de vrouw. "Ik houd hem altijd goed vast voor de fietsers"
"Het is al gebeurd."
"Mooi zo," zegt ze.

donderdag 3 oktober 2013

Snert

Misschien nog vroeg in het jaar, maar ik had er zin in.

Ingrediënten (voor acht personen):

Voor de bouillon
3cm dikke Hamschijf,
het bovenste deel van een prei
3 uien in kwarten
3 winterwortels in stukken
1/4 knolseldrij in stukken

1kg spliterwten
1 rookworst

Erbij:
Roggebrood
Zeeuws spek

bouillon 4 uur laten trekken en vervolgens zeven.
In de bouillon spliterwten fijnkoken

Vlees van hamschijf halen, wortels en knolseldrij in blokjes snijden (je kan ook verse groenten nemen) en rest prei in dunne repen en rookworst in plakjes snijden.

Groente en vlees door de snert roeren. Warm laten worden en opdienen met roggebrood en spek.
Hier ging de helft de diepvries in. Alleen de rookworst is op.




woensdag 2 oktober 2013

De 4 Tuoze Matroze

Zo 't buurtfeestje zit er weer op. Het was gezellig, voedzaam en onderhoudend. De 4 Tuoze Matroze speelden. De gitarist had zich prachtig uitgedost, maar waarom in zwartwit mooier dan in kleur? Of denk ik dat maar?

Meer foto's op Facebook en lees meer in De Staatskrant (verschijnt donderdag 10 oktober).


dinsdag 1 oktober 2013

Opknapbeurt

Mijn buurtje viert morgen de grote opknapbeurt die al een vijftienjaar gaande is. Deze man werkt ergens in een hoekje ver weg een bankje bij.