maandag 2 mei 2016

Blowen bij BABA in de Zeeheldenbuurt

Vader en zoon Lechermann, foto Martin Broek
Coffeeshop Baba komt vanaf de Warmoestraat naar de Barentszstraat in de Zeeheldenbuurt. De koffieshop is bekend door het beeldmerk Ghanesh; de hindoeïstische olifant die staat voor kennis en wijsheid. Ongeveer 1 maart gaat Baba open. 'Geen overlast en goede relaties met de buurt,' belooft Olof ter Haar, bedrijfsleider bij Baba en tevens bestuurslid van de Bond van Cannabis Detaillisten.

Als ik bel met het stadsdeel voor informatie wordt de vergunning net afgerond. Amsterdam kent een lotingsbeleid voor de spreiding van de 26 in postcodegebied 1012 gesloten coffeeshops. Komt er ergens een shop vrij dan mag de hoogste op de lijst daar naar toe. Er zat jarenlang een coffeeshop op het Pleintje zonder Naam en zo komt er weer een terug. Een medewerker van het stadsdeel stelt dat de vergunning voorlopig voor twee jaar zal gelden (normaal gesproken drie) en zorgen zijn niet nodig. 'De burgemeester kijkt goed naar de geschiedenis van zo'n shop,' zegt de stadsdeel medewerkster ter geruststelling. Coffeeshops mogen zich niet binnen 250 meter van een middelbare school vestigen. De Zeeheldenbuurt heeft alleen lagere school De Zeeheld.

Een rustige roker is geen onruststoker, zo luidt het gezegde. Dat klopt ook grotendeels. Er is heel wat meer alcohol overlast dan door hasj en wiet en alcohol scoort aanzienlijk slechter op de gezondheidsrangorde van het RIVM dan canabisproducten. De coffeeshop in de Barentszstraat heeft niettemin een roerige geschiedenis.
In 1997 vond er een schietincident plaats in de zaak die destijds nog het 't Hemeltje heette, waarbij de eigenaar dodelijk getroffen werd. Zeven jaar later werd een verdachte in Suriname opgepakt.
Een prettiger bericht kwam uit Egypte. In 2011 heette hij Coffeeshop Barentsz en was al tot op het Tahirplein in hoofdstad Caïro bekend: 'Coffeeshop DeBarentsz. 'De beste en goedkoopste in heel Amsterdam. Daar gaan we heen. Als de revolutie zich hier heeft voltrokken,' zeggen twee activisten op het plein tegen elkaar. Het werd opgetekend in Vrij Nederland van 12 februari 2012. De revolutie liep spaak op machten die sterker bleken dan die van de oppositie. Twee jaar later was Barentsz gesloten, naar verluidt omdat er hard drugs werd verkocht en zat de Zeeheldenbuurt zonder een eigen coffeeshop. De geschiedenis van de rookruimte aan het Pleintje zonder Naam gaat nu weer verder met een goedgekeurde uitbater.

Baba is een bekende naam in coffeeshop land. Ze zaten 21 jaar in de Warmoesstraat. Naast de koffieshop op het pleintje houdt Baba nog wel de souvenirwinkel in de Warmoestraat. Het geheel is eigendom van voormalig de Duitse beroepsvoetballer (MSV Duisburg en San Jose Earthquakes) Peter Gerhard Lechermann. In San José speelde hij met onder andere Guus Hiddink, George Best en Hans Kraay jr. Zijn zoon Kai komt achter de bar te staan.

Olof ter Haar vertelt over de uitgebreide opknapbeurt die nodig was om het pand geschikt te maken. De wanden waren nat en regenwater plensde zo van het dak van een uitbouw de tuin in. Nu is er een afvoer. De buurman kon hij verzekeren dat de lucht goed schoon gemaakt wordt met rookreinigers zodat er geen hasjlucht hun huis binnen komt. “Als er iets is moet je me gewoon aanspreken,” zei Ter Haar tegen hem. Ook binnen zal er gewoon opgelet worden wat er gebeurd. Net als een goede barkeeper let het personeel van Baba op of de klanten niet te gek doen.

Wat de openingstijden zullen worden, is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk van 10 tot 10 of net wat later 'om de klanten van Worst aan de overkant van de straat nog een rokertje te bieden,' zegt Ter Haar. Als de zaak open gaat zal de buurt daarbij uitgenodigd worden. 'De koffieshop moet gewoon een onderdeel van de buurt zijn,' aldus Ter Haar. Met een koffieshop is de Zeeheldenbuurt in ieder geval weer een gewone Amsterdamse buurt waar je een blow kan kopen bij een ervaren en goed geleide zaak.

Martin Broek
Geschreven voor Staatskrant, februari 2016.

Geen opmerkingen: