‘Wij zijn het meel in je brood, de tarwe in je noedels, het zout op je frieten. Wij zijn de maïs in je tortilla’s, de chocolade in je dessert, de zoetstof in je frisdrank. Wij zijn de olie in je vinaigrette en het stukje rund, varkensvlees of kip dat je vanavond eet. Wij zijn het katoen in je kleren, de voering van je tapijt en de mest op je land.’(Cargill corporate brochure, 2001 zie hier (pdf))
Er was veel kritiek op de aanleg van die haven. Pas in 2012 kwam er een vergunning. De haven in Santarém was al tien jaar eerder aangelegd. (The case of Cargill). Zo iets heet voldongen feiten politiek, maar dit kan natuurlijk alleen met steun vanuit Braziliaanse politieke kringen.
Cargill werkt ook internationaal aan zijn politieke machtsbasis. Mirjam van de Stichele (pdf) van de St. Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) neemt Cargill tijdens een Oxfam bijeenkomst als voorbeeld om te laten zien hoeveel macht bedrijven kunnen hebben: "Cargill neemt bijvoorbeeld deel aan handelsonderhandelingen en schrijft zelfs wetsvoorstellen. De lobbymacht van sommige bedrijven is enorm."
2 opmerkingen:
juist ja, niet vergeten.
gewoon een foto maken en je dan niet neerleggen bij de mooie figuren en kleuren van het licht, maar de diepte, de ellende induiken.
Een reactie posten