donderdag 7 augustus 2014

Naysayers

Groot hoefblad, Brettenzone (bij Amsterdam), 6 augustus 2014

Jan King, voorzitter van de Raad van Bestuur van BAE Systems denkt begin juli dat een boel naysayers tegen grotere militaire budgetten zullen verdwijnen (Jane's Defence Weekly (JDW), July 9, p. 42). Mogelijk heeft hij gelijk, maar in datzelfde tijdschrift wordt ook vermeld dat Duitsland het budget voor 2014 terugschroeft met € 800 miljoen, waaronder € 405 miljoen voor materieel aanschaf. (p. 16)

In het Verenigd Koninkrijk komt eind juli een rapport uit van het UK Defence Select Committee. Hierin wordt gepleit voor meer troepen en materieel in Oost-Europa en de Baltische landen. “Stijgende uitgaven niveaus van Europese NAVO-lidstaten en een samenhangende efficiënte besteding moet daarbij de prioriteit zijn,” zo wordt gesteld. (JDW August 6, p. 4-5)

Het steunen van de groepen in de Oekraïne wordt in het Britse rapport aangehaald als een groot gevaar. Je moet een idioot zijn om te zeggen dat dit niet klopt. Maar in Kosovo, Afghanistan en Libië deden NAVO-landen hetzelfde (en dat was niet voor het eerst). Special forces werden ingezet, militair advies, training, wapens en strategische informatie gegeven.

Cyber warfare is de andere dreiging die uitgaat van Rusland. Nu is ook dat niet alleen aan Moskou voorbehouden. Zelfs Den haag heeft besloten ook offensieve cyberoperaties te ontwikkelen en heeft daar zelfs in tijden van krimpende budgetten € 300 voor vrijgemaakt. Vanmorgen opende Het Fiancieele Dagblad met de kop dat de spanning tussen Oost en West verder oplaait. Misschien moeten er wat verstandige naysayers opstaan. De oplopende spannign is immers niet in het belang van Europa, zowel veiligheid als economie zijn daarbij in het geding.

Geen opmerkingen: