woensdag 26 januari 2022

tweeslachtigheid

Mijn vader zou vandaag 84 zijn geworden. Hij is al meer dan een kwart eeuw gelden gestorven. Mijn denken in het zadel gaat maar een beetje over hem.Het ging meer over dat de duindoren vrouwelijke en mannelijke planten heeft. In mijn hoofd klinken ook de woorden uit een recent telefoongesprek:

"imperialistischer widerspruch." Ik zei dat het ouderwets socialistisch klonk. Het kwam uit Duitse mond en dat versterkte dat nog. "Dat is het ook," zei mijn gespreksgenote. Ze was in een gematigde bui. Nu pas op de fiets weet ik het echt te vertalen. De tweeslachtig plant komt daarbij van pas.

Het voordeel van gedwongen worden grote omwegen te moeten fietsen is dat je andere dingen ziet, of de bekende dingen uit een andere hoek.

(Voor wie niet zonder een portie anti-wapenhandel kan: kijk hier maar.)

***

De een noemt het een rel, de ander rebellie en weer een ander een opstand tegen de beroerde situatie in de Attica gevangenis. In september 1971 namen gevangenen de gevangenis over. De bewaker die aan het begin van de opstand de sleutels uit handen moet geven werd daarna door gevangenen overdragen aan medische diensten. Hij overleed later aan zijn verwondingen. Verder is het een door de gevangen zelf gecontroleerde opstand, met goed verwoorde eisen, tactiek en organisatie. Het gaat wel eens mis als bijvoorbeeld een gevangene een ondertekende verklaring dat afgezien zal worden van repercussies, beoordeeld als vals omdat er geen stempels opstaan. Hij verscheurt hem. Maar of dat uiteindelijk veel uitgemaakt zou hebben voor de afloop ...

President Nixon vindt dat gezag en wet keihard moet worden gehandhaafd en voorkomt een rustige afwikkeling. De vermoeidheid, boosheid en het enorme racisme bij de geüniformeerden spelen een uitermate kwalijke rol. Na vier dagen wordt de gevangenisopstand beëindigd met traangas, geweerschoten en veel geweld. 32 Gevangenen en 10 bewakers komen om het leven. In de eerste nieuwsbulletins wordt gemeld dat gevangenen de bewakers de keel door hebben gesneden, maar uit de autopsie rapporten blijkt dat het om dood door geweervuur gaat. Nixon kreeg zijn zin. Het baken van het vrije westen leek echter even op een Zuid-Amerikaans generaalsregime, zelfs in eigen land.

Het kijken was pittig; al deed het goed dat de sympathie voor de gevangenen nog steeds aanwezig was bij de bemiddelaars van een halve eeuw geleden. De intellectuele leider van de opstand moest nog maar even brommen, maar vond het aankaarten van de misstanden belangrijker dan zijn eigen hachje. Ook dat deed goed.

Deze muziek was reden dat ik keek. Het laat een gevangene aan het woord.


Iedere woensdagmiddag fiets ik naar het strand, neem een duik en fiets weer terug. Op Facebook plaats ik later vrijwel altijd een aantal foto's. Eén of meer daarvan plaats ik hier. Steeds vaker schrijf ik mijn tekst (gedeeltelijk) al voor die tocht en voeg er achteraf nog wat zinnen en/of gedachten aan toe.Geen opmerkingen: