woensdag 12 januari 2022

Schitteren

Meestal schrijf ik op deze plek een stukje over wapenhandel/. Wie dat nu wil kan naar Stop Wapenhandel, daar staat mijn laatste tekst. Nu post ik hier een foto. Het is James Baldwin in New Orleans (1963). De man met de diepe stem, die desondanks sneed als een fileermes, net zoals zijn woorden op papier.


De foto kwam ik tegen op twitter. De naam van de fotograaf stond er niet bij, maar die is gemakkelijk te vinden: Steve Schapiro. Het verhaal in zwartwit is geschoten toen ik een jaar oud was. Het mooiste van de foto is voor mij de man die tussen de luxaflex door gluurt. Hij was nooit zo vereeuwigd als de beroemde denker niet voor de ijssalon had gestaan met het bordje 'ingang voor gekleurde mensen'.

De foto's van Schapiro zijn voor een deel helaas nog steeds relevant, zoals die ene gemaakt op zijn knieën of met de camera op zijn buik, waardoor tekst, mensen en gezichten zich uitdrukkelijk laten laten zien. Het is jammer dat dit soort foto's handelswaar zijn geworden, waarvoor bedragen met drie of meer nullen worden betaald. Maar die frictie zal wel bij mijn persoontje liggen.


***

De Spaarndammerdijk tussen de Inlaagpolder en Spaandam is vanaf volgende week een maand dicht. Hij is onderdeel van mijn wekelijkse route naar het strand en niet een weg die je zomaar vervangt; het Zijkanaal C en de A9 liggen als hindernissen op de route en die zeven eeuwen oude dijk voert je daar langs.

Bij mijn bankje bij het duin krijg ik de tip van een ouder paar om het spoor te volgen tot in Haarlem en dan via de Jan Gijzenkade richting Santpoort-Zuid. We zullen zien. Het wordt een paar weken experimenteren.

Het eerste stuk is er mist, maar later schijnt de zon uitbundig en de mensen zijn opgewekt. Druppels hangen als parels aan de bomen te schitteren in het licht. Op de terugweg rijd ik van die zon de mist weer in. Dat is ook mooi.

***

Zoals veel muziek kwam ik ook dit tegen in een programma op Klara. Het werd gekozen door de kerstinvalskracht Nicky Aerts voor het programma Late Night World van 29 december. Er zat vrij veel muziek in de uitzending die ik al kende, maar dit was nieuw.

Inmiddels heb ik al vrij veel muziek van Jolie Holland beluisterd, maar het album Wine dark sea springt er uit. De muziek lijkt terloops opgenomen en heeft ook een rafelig randje. Kleine (liefdes) liedjes krijgen daardoor veel sfeer en zeggingskracht.


Iedere woensdagmiddag fiets ik naar het strand, neem een duik en fiets weer terug. Op Facebook plaats ik later vrijwel altijd een aantal foto's. Eén of meer daarvan plaats ik hier. Steeds vaker schrijf ik mijn tekst (gedeeltelijk) al voor die tocht en voeg er achteraf nog wat zinnen en/of gedachten aan toe.


2 opmerkingen:

Rondetijd zei

Dus vanaf volgende week op ontdekkingstocht in eigen land. Ik reed vroeger kaartleesritten: op kaart de kortste route creëren die in werkelijkheid weer geblokkeerd werd door verschillende reglementaire obstakels. Opweg op omweg. Ik mocht het graag doen... in de auto. Ik zou er nu niet meer aan moeten denken.

Bedankt voor je links naar Schapiro. Wat je zegt over de handelswaar. Ik geloof niet dat mensen zoals hij dit voor ogen hadden.

martin zei

Het zal langer worden, maar ik kan maar op drie plekken over de Liede/Mooie Nel/Zij Kanaal C (steeds andere naam voor zelfde waterloop tussen voorheen Haarlmmermeer en Noordzeekanaal). Onder de A9 op twee plekken meer. Het is een vreemd gebied zo tussen Haarlem en Amsterdam als je er doorheen moet puzzelen.