woensdag 12 december 2018

Wat kou in de luchtDe zeewatertemperatuur ligt al onder de 8°C. Veel kouder zal het niet meer worden; een graad of vijf is normaal gesproken de laagste temperatuur. Er komen elders in Nederland nog wat winterse buien voor, maar hier is het droog en de zon ging met gouden glans onder.

Deze week donderde het Zweedse vredesonderzoeksinstituut SIPRI een lijst met en rapport over de 100 grootste wapenfabrikanten de wereld in. 

Rusland flink gegroeid was een van de uitgelichte conclusies. Past goed in het beeld dat men (dat is de heersende mening) wil schilderen. Het bericht werd dan ook overal overgenomen. 

Dat Duitsland en Frankrijk nog harder groeiden viel blijkbaar niet op. Overigens doen de Russen er vanuit vaderlandslievende trots graag aan mee.


Vier Westeuropese bedrijven bij de eerste negen. De andere zes uit de VS. Een Russisch conglomeraat prijkt pas op nr. 10. De Europese bedrijven zetten 2,5 maal zoveel om als de Russen samen. 

Maar die uit de Verenigde Staten nog absurd veel meer: US dwarfs the rest of the world in armaments production, kopt de Deutche Welle terecht. 

Het koudste punt is hier, vrees ik, nog lang niet bereikt.


Iedere woensdagmiddag fiets ik naar het strand, neem een duik en fiets weer terug. Op Facebook plaats ik later vrijwel altijd een aantal foto's. Eén of meer daarvan plaats ik hier.


Geen opmerkingen: