woensdag 29 januari 2020

paternalist


Er staat een man met een verrekijker. Hij tuurt en tuurt. Omdraaien. Vragen wat hij ziet. Het zijn alleen de gaten van spechten. Toch goed niet overal langs te scheuren.

Op mijn bankje onder aan het duin word ik herkend. “U was hier een jaar geleden ook.” Hen herkende ik niet. “Sorry,” zei ik daarom, maar ze konden er wel inkomen, iemand die in de winter in zee duikt onthoud je beter dan wandelaars. “Zal proberen U over een jaar wel te herkennen,” zeg ik met een slag om de arm.

***

Het volgende heeft weinig met zwemmen in zee of fietsen naar het strand te maken, maar het bericht viel me op. Nee niet het nog verder wurgen van Palestina en dat dan een vredesplan noemen, maar een bericht van elders in Azië.

In India grijpt het protest tegen discrinatoire  wetgeving (de Citizens Act) om zich heen. Gisteren vroeg een krant zich af hoe oud kinderen moeten zijn om er aan deel te mogen nemen nu het van verschillende kanten als kinderarbeid wordt gezien. Het ligt voor de hand dat in een dergelijk artikel de naam van Greta Thunberg niet ontbreekt. Ook zij wordt door oudere mannen die denken wijzer te zijn regelmatig terug naar de schoolbanken verwezen.

Er zijn ook ouders die kinderen meenemen, aan de hand of nog heel klein op de rug. Overigens zet ook de regerende en extremistische BJP kinderen in om de wetgeving door te drukken. Maar of je nu wil protesteren tegen de bedreigingen van racisme of klimaatverandering, jongeren die zich in willen zetten voor hun eigen veiligheid moet je die kans niet willen ontnemen. Dan ben je een paternalist.

***

Het ging me om het eerste liedje van dit album, dat komt neer op de eerste 10 minuten. Je mag ook gewoon blijven luisteren,” met die tekst plaats ik het in de top 200.000 op Facebook een muzieklijst waarbij ik een pietsie betrokken ben. En de aansporing geldt ook hier. Iedere woensdagmiddag fiets ik naar het strand, neem een duik en fiets weer terug. Op Facebook plaats ik later vrijwel altijd een aantal foto's. Eén of meer daarvan plaats ik hier. Steeds vaker schrijf ik mijn tekst (gedeeltelijk) al voor die tocht en voeg er achteraf nog wat zinnen en/of gedachten aan toe.

2 opmerkingen:

Ron Roelandt zei

Leuk dat de mensen je herkennen. Of niet? Ben jij de enige winterzwemmer daar?

Over het protesteren van kinderen. Het moge duidelijk zijn welk kamp het kinderarbeid noemt. Ik hoor best veel stemmen tegen de protesterende kinderen en Greta Thunberg. Vaak is het een blijk dat het slecht geaccepteerd wordt dat de kinderen zich met beter beargumenteerde redenen weten te verdedigen.

PS: De muziek is bijzonder. Niet slecht, maar ik moet er wat verder naar luisteren.

martin zei

Ik kwam er nog nooit een andere zwemmer tegen in de periode november-maart. Ja ik vind het wel leuk als mensen weten wie ik ben. Het verrast me vaak wel. Soms voel ik me een hork dat ik niet weet wie zij zijn. Het is wel gezellig of informatief zo'n praatje.