woensdag 8 februari 2023

passagier

Als ik naar het eenvoudige lijndiagram 'Sterfte in Nederland' kijk, lijkt het erop alsof we eindelijk ook de derde grote sterftepiek achter ons gaan laten. Mooi.

Op de fiets zing ik de woorden van Iggy Pop.

I am the passenger
I stay under glass
I look through my window so bright
I see the stars come out tonight
I see the bright and hollow sky
Over the city's ripped back sky
And everything looks good tonight

Singin' la la la la la la la la
La la la la la la la la
La la la la la la la la,
la la

Het la la-en gaat me het beste af.

In Winteruur hoorde en zag ik deze week Réginald Moreels, een oudere chirurg, voormalig politicus, vader van vier en grootvader van acht kleinkinderen. Twee jaar jonger dan Iggy. Hij is net terug uit Beni (Oost-Congo). Hij heeft de bekende Artsen zonder Grenzen tekst meegenomen:

“Gaan waar de anderen niet meer (durven) gaan.”

Terloops noemt hij een cijfer van vijf miljoen doden in het conflict in DR Congo de afgelopen twintig jaar. Hij beseft dat het niet van vandaag of morgen is op te lossen, maar een land of organisatie moet volgens hem de aanpak ervan stevig in handen nemen. Met die missie zit hij daar, naast de hond Igor en presentator Wim Helssen op de bank van het programma over literatuur, poëzie of teksten in het algemeen.

In New York zegt het hoofd van de organisatie die de wereld zou moeten vertegenwoordigen dezelfde dag dat we dicht bij een kernwapenoorlog staan.

Hoeveel doden heb ik eigenlijk in mijn leven al opgeschreven, vraag ik me af (en dan schrijf ik niet eens over honger, gebrek en natuurrampen zoals de aardbeving in Turkije en Syrië)? En er kan dus nog meer bij als we niet naar António Guterres – even oud als Moreels – luisteren en doorgaan met de casinopolitiek die met mijn, met uw en hun leven speelt.

Heus ik weet dat een zonovergoten strand, een winterakoniet en goed nieuws het op hier beter doen dan een droef verhaal, daarom begon ik ook met die RIVM grafiek. Maar als een man zegt dat hij tot zijn laatste snik … dan heeft deze passagier op ruimteschip aarde, jonger dan de andere drie genoemden aan boord, daar verder even maling aan.2 opmerkingen:

Rondetijd zei

Sterke tekst, mooie opbouw. Laat ik er iets achteraan zetten om mee af te sluiten: ik ga de VRT app downloaden zodra mijn internet-aansluiting weer doet wat hij moet doen.

martin zei

Ik neem ze op en dan kijk ik wanneer ik tijd heb en bewaar ze als ik een boek zelf ook wil lezen en dat nog moet opschrijven. In datzelfde Winteruur zei Roxanne van Yperen (ze kwam met 'Meridiaan van bloed' van Cormac McCarthy) dat cijfers er niet zoveel toe doen als de verhalen erachter. Gelukkig hoorde ik dat pas nadat ik dit stukje schreef, anders had ik daar op willen reageren en zo wwas deze tekst weer langer geworden en ook warriger.