zondag 24 september 2017

Ganzenoorlog treft eend

De laatste keer dat ik schreef over de nijlgans is vijfenhalf jaar geleden. De gans is geen gans, maar een eend en komt uit Afrika. Het is daarmee een exoot. Destijds zocht ik op dat er geen gevaar van uitging, maar inmiddels staat hij op de zogenaamde Unielijstsoorten.

Dat betekent dat hij wel schadelijk is en dat de overheid de plicht heeft de “in de natuur aanwezige populaties op te sporen en te verwijderen. En als dat niet lukt om de populatie zodanig te beheren dat verspreiding en schade zoveel mogelijk wordt voorkomen.” Dat ziet er kortom niet goed uit voor deze mooie eend.

De reden om een dier op de lijst te zetten kan verschillende redenen hebben: het bedreigen van de biodiversiteit/ecologie of nadelige gevolgen voor “de menselijke gezondheid, veiligheid of de economie.”

Bij de Nijlgans gaat het om schade aan de biodiversiteit (het verjagen van andere eenden), aan ecosystemen (door uitwerpselen worden strandjes vies en hebben blauwalgen en bacteriën meer kans). Bovendien eet de gans gras en in de winter graan.

Stichting Vogelonderzoek Nederland (SOVON) stelt vast dat de vogel als exoot geen recht op bescherming heeft volgens artikel 1 van de Vogelrichtlijn. Volgens de Vogelbescherming zijn er tot dusverre geen aanwijzingen dat in Nederland de toename van de nijlgans ten koste van andere watervogelpopulaties gaat.” De organisatie benadrukt dat de bestrijding niet ten koste van andere soorten mag gaan. De boerenguerrilla tegen de natuur heeft het hier gewonnen. Die vorige keer, in 2012, schreef iemand al op mijn facebookpagina: “Er zijn helaas ongure types die ze het liefst af zouden schieten. PVV-mentaliteit in het natuurbeheer...”

2 opmerkingen:

torfs gilbert zei

morgen,
en zeer leerrijke uit leg zo ben ik weer wat slimmer geworden, zo men is nooit te oud om te leren nietwaar nog en fijne dag verder

martin zei

Graag gedaan. Hoorde terloops dat de vogel op die lijst was gezet. Kwam ook de nijlgans daarna toevallig tegen in mijn zwemwater (waar ook zwanen, meerkoeten, wide eenden, futen en kuifeenden zitten en dat wat ik niet zie) en zocht het uit.