dinsdag 31 mei 2016

Ligovsky Prospect


Bij het doorwerken van de internationale pers vind ik veel van de Russische berichten wel interessant, maar schuif ze toch als onbetrouwbaar terzijde. Slechts af-en-toe verspreid ik wat. Zeker in de conflicten tussen Syrië en Turkije, Armenië en Azerbeidzjan en Saoedi-Arabië en Iran is dat jammer, omdat de Russische pers ander nieuws geeft.Maar in een wereld die zwartwit denkt, is alles uit Rusland zwart.

Maar ondanks alle kritiek op het Rusland van Putin wordt de belangrijkste sportcompetitie van Europa, de Champions League nog steeds omrand door reclame van Gazprom. Niet het meest onafhankelijke bedrijf van Rusland. En ik meen dat er in de Giro een Gazpromploeg meereed die af-en-toe aan de boom schudde. Daarmee is Rusland gewoon vertegenwoordigd op de hoofdpodia van het dominante vermaak. Op het podium van de finale week van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano ontbraken de Russische pianisten dit jaar.

Boykot of niet, bij de vloeibaargasterminal in de Rotterdamse haven lag deze in Liberia geregistreerde olietanker. Hij is genoemd naar een van de langste straten van St. Petersburg, de Ligovsky Prospect. Een straat die op zijn beurt weer naar de wijk Ligovo is genoemd (en die weer naar de Finse naam van een rivier).

Het schip heeft niet alleen een Russische naam, maar de eigenaar is Sovcomflot de grootste reder van Rusland en actief op het gebied van olie- en gastransport tot in de arctische gebieden. Ze heeft 140 schepen. Een derde daarvan is uitgerust om tussen het ijs te opereren. Putin, nog belangrijker milieu, of niet: de handel gaat door.


Geen opmerkingen: