woensdag 25 juli 2018

65 km

Rare sport dat wielrennen: man vliegt als stuntman over een muurtje; klettert 3 ½ meter naar beneden op de stenen; breekt zijn knieschijf; steekt toch de duim op voor het thuisfront; en doet nog twee zware beklimmingen. Heldhaftig of roekeloos stom? Hij kan er weinig aan doen. Zo opgeleid en zijn oordeelsvermogen is weg
door inspanning en gedreven door adrenaline. Werken de hersenen nog basaal dan mag hij van de toerdokter door.Rare sport dat wielrennen: heroïsch, saai soms, opwindend ook. Rare sport voor druistige mannen, rugschuddende Groninger en voor mannen die de stilte verkiezen.

Zelf deed ik in deze hitte mijn 56 km op-en-neer naar het strand. Dat vinden anderen dan weer raar. Onderweg een vleug uit mijn lagere school tijd; de geur van opgedroogd kroos. Daarna snel weer naar huis en achter de buis. Wielrenners die zonder veel reden vertrekken alsof ze ronken als racewagens en de startnoviteit gelukkig geheel negeren.

P.S. als ik een boer met grote bijna existentiële zorgen zou zijn dan had ik ook de kans die de passerende stoet bood, aangegrepen om te laten zien dat het water me aan de lippen stond. Dat de mannen die er zijn om de orde te bewaren, wanorde creëren door rijkelijk de peperbus te gebruiken daar kunnen die boeren en boerinnen ook niets aan doen. 

Iedere woensdagmiddag fiets ik naar het strand, neem een duik en fiets weer terug. Op Facebook plaats ik later vrijwel altijd een aantal foto's. Eén of meer daarvan plaats ik hier.


2 opmerkingen:

Lexie zei

Mooie woorden Martin, al verklaar ik je inderdaad voor gek om een dergelijke inspanning te verrichten op een hete dag als vandaag. Chapeau! En, ik doe het niet graag, een 'politiek correcte' aanvulling: Ook druistige vrouwen met heroïsche daden houden van deze rare wielersport. Sorry.

martin zei

Ja vergeet bijvoorbeeld het verhaal Van Vleuten niet (en al die anderen). Ze zorgde voor een van die prachtige overwinningen in de vrouwenetappe van deze Tour. 'Reclame voor het vrouwenwielrennen,' heet dat dan en volgend jaar doen ze nog niet volwaardig mee.