zaterdag 28 september 2019

Gewone mensen


Nee ik ga niet,” dat was eergisteren mijn antwoord op de vraag of ik voor het klimaat en tegen de vervuilers zou gaan demonstreren.

Gisteren pakte ik toch de fiets door regenbuien en tegenwind naar de demonstratie.

Iedereen was er José, Ali, Lia, Ron, Hans Foto, E, T, Heleen en Wendela, maar die laatste drie zag ik niet. Ik wist dat ze er waren. Wel zag ik vanaf een bankje op het Lange Voorhout de eindeloze stoet met:

scholieren,
revolutionairen,
gewone mensen
anarchosyndicalisten,
kinderen van klein tot groot,
opa's en oma's,
Partij voor de Dieren,
GroenLinks,
FNV,
Rood,

maar de banieren – of kartonnenbordjes – van de socialisten van PvdA en SP zag ik niet. Ze waren er vast wel, maar minder opvallend.

(Alle mensen die verongelijkt vinden dat ze hier niet genoemd worden, die moeten zich toch afvragen wie ze zijn.)

Goed dat ik wél gegaan ben.
2 opmerkingen:

Ron Roelandt zei

Ik ben blij dat je gegaan bent, Martin. Mooie titel. Mooie spijker-op-de-kop-passage (,,Alle mensen die verongelijkt vinden dat ze hier niet genoemd worden, die moeten zich toch afvragen wie ze zijn.'')
Het lukt me sinds het begin van deze acties meer contact te krijgen met mensen hierover. Er wordt serieus over gedacht, gesproken en, wie weet, komt er toch iets uitrollen. Zoals je aangeeft, het zal waarschijnlijk niet van bovenaf komen maar gewoon van de gewone man.

martin zei

Ron ik ben er bijna zeker van dat gewone mensen het gaan eisen dat ze oprecht gehoord worden, het kan niet anders. En de gewone mens is het eerst de dupe. Te beginnen met die op kleine eilanden in e oceanen, dan die in kust- of droogte gebieden, dan die leeft in samenhang met gletchers en dan die zijn groenteman niet meer kan betalen, omdat de kosten door extreem weer de pan uitrijzen. Of alle partijen die historische verschuiving - van gevolgen van het kapitalisme naar onbedoelde desastreuze neveneffecten - gaan begrijpen? Ik hoop het.