woensdag 27 oktober 2021

Spiegelstrand

In een land hier heel dichtbij was er eens een voerman die zijn kar vol laadde met zware vracht: een partij wantrouwen, vaten zakelijke efficiëntie en nog wat donkere partijen. Luchtige dingen zoals empathie, consideratie e.d. werden verwijderd om daarvoor ruimte te maken.

Hij spande de kar in met een paar ezels en wat pony's. De voerman ging op de bok zitten en de kar kwam in beweging. Heel lang duurde de reis niet. Eerst weigerden de pony's de zware last nog te trekken en even later gaven ook de ezels het op.

Aan de kant van de weg werd geroepen: “Weg met die ezels aan de kant met die pony's. Neem toch nieuwe.” De voerman vond het een mooi idee. Hij spande nieuwe dieren in en ging weer op pad. Al snel liep de kar opnieuw vast. Weer werd geroepen aan de kant van de weg. Dit herhaalde zich over een periode van vele jaren.

Op een dag stond er een kind langs de weg – je kent het wel, het zei eerder al eens 'de keizer heeft geen kleren aan' – dat keek, wees naar de vracht en riep eigenwijs: “Dat wantrouwen, die winstbelustheid, zijn toch veel te zwaar voor welk span dan ook. Niet de dieren moeten aangepakt, maar de lading.”

Niemand durfde openlijk te handelen naar de woorden van een kind. De boodschap bleef echter hangen in de lucht en op een dag, niemand weet hoe en door wie, werd de vracht van de kar geduwd en kwam er liefde, beloning, rust en medeleven op. De kar ging en het span trok tevreden de vracht die geen last meer was.

***

De golven kloppen woest op het lichtbruine zand. 'Wakker worden!' roepen ze en kleuren het strand tot spiegel.

Veel mensen blijven liever slapen: ze gaan naar hun werk, brengen de kinderen naar school en stappen zo nu en dan op de fiets; ogen open, ogen dicht. Anderen plakken stickers om golven, wind en zand te vriend te houden.

Geen vlees, niet vliegen, en minder consumeren is wat de burger kan – eigenlijk moet – doen. O ja en de beleidsmakers dwingen tot het nemen van structurele maatregelen om de dreigende ramp te remmen en af te buigen. Alternatieve technologie ontwikkelen, vervuiling en uitstoot beperken en de mythe van de noodzaak van groei de wind uit de zeilen nemen.

Tijdens het trappen neem ik afstand van het zogenaamde realisme en houd het hoofd koel.


***

Er was een stem die zo wonderlijk paste bij het koper in de band waarmee ze zong, dat ik meer van die stem wilde horen. Het werd een tocht door de Verenigde Staten, met optredens in Europa en door Azië van Oost-Timor tot Korea. De zangeres speelt ook instrumenten, is danseres en heeft de jazz omarmd omdat die de traditie eer aan kan doen, maar de muziek toch ook kan innoveren.
Iedere woensdagmiddag fiets ik naar het strand, neem een duik en fiets weer terug. Op Facebook plaats ik later vrijwel altijd een aantal foto's. Eén of meer daarvan plaats ik hier. Steeds vaker schrijf ik mijn tekst (gedeeltelijk) al voor die tocht en voeg er achteraf nog wat zinnen en/of gedachten aan toe.Geen opmerkingen: