dinsdag 24 oktober 2023

dag die grijs begon

Even opletten daar moet een kardinaalsmuts staan en waarschijnlijk zitten de bessen er al aan. De vloekende kleuren van rozerode doosvrucht en oranje bes zijn knallend geweldig. En ja ze stonden er inderdaad nog zo aan de overkant van het pad bij de Noordwijkse Golfclub.

Onderweg zag ik op mijn kilometerteller het getal 1815 staan. Het werd in mijn hoofd een jaartal. Hoe zat dat ook alweer in Wenen?

Napoleon was verslagen. De boel moest besproken en verdeeld worden. Het prinsbisdom Luik, het abdijvorstendom Stavelot-Malmedy, het hertogdom Bouillon, en nog wat kleine zelfstandige gebieden, werden samen met de Oostenrijkse Nederlanden verenigd met de Bataafse Republiek. Pruisen droeg zijn voormalige Kleefse enclaves, gelegen in de Liemers en de Over-Betuwe, over aan Nederland.

Het Koninkrijk der Nederlanden werd door de afspraken in Wenen voor 17 jaar zo groot als nu de Benelux. Maar eigenlijk ging vrijwel heel West-Europa op de schop: van Sardiniƫ tot Leipzig en nog wat gebieden in Aziƫ en Zuid-Amerika erbij. Al met al een complex vredesverdrag. Op wat foutjes na bleek het te kunnen.

Het strand was druk vandaag met ouders die hun herfstvakantiekinderen aan het uitlaten waren. Een moeder raapt schelpen op en laat ze aan haar kroost zien. Wat kleine kinderen zitten midden op het strand op een rond kleedje. Zand, wind, water, en anderen, meer is er niet, ja vanzelfsprekend ook wat meeuwen en de altijd maar rollende golven.

Geen opmerkingen: