maandag 9 oktober 2023

Verschillende kleuren

 
  

Eigenlijk wist ik al bij vertrek dat ik het aanbeeld in Bennebroek wilde fotograferen.

Wat ver weg gebeurt kan een forse invloed op je welbevinden – of juist niet – hebben. Met zo 'n rot gevoel vertrok ik vanmorgen. Inderdaad tussen hamer en aambeeld worden mensen vermorzeld. Heb bij thuiskomt nog niet durven kijken naar wat verder gebeurd is.

Gelukkig was de zee er nog. Daarop voer een rode sleper die naar een witte vlinder met gele vlekken is genoemd. Tenminste dat is de meest genoemde betekenis van Anteos. Op de terugweg zie ik de canna bij een gespecialiseerde kweker in verschillende kleuren op het veld.

Iets heel anders:

Like father, like son had ik al gezien dat zag ik bij het eerste beeld. Toch had ik de film openomen, want ik herinnerde me geen Koreaans drama met een titel die hier op leek, zoals de film werd aangekondigd in de programmagids op de TV en her-en-der op het internet. Zowel de regiseaur (Hirokazu Kore-eda ), acteurs als locaties en thema waren dan ook Japans.Niettemin keek ik hem weer helemaal uit. Er zitten geweldige beelden in en stukjes die ik zou kunnen kiezen voor mijn avondje zomergasten.

De vader van Ryota, de reparateur en verkoper van elektronica, is een geweldig mooie acteur, (Masaya Nakagawa, artiestennaam Lily Franky), die ook in de
shoplifters een glansrol vervulde. Het is een film voor vaders en voor mensen die menen dat heel hard werken het doel van het leven is. De film laat bovendien het Japan zien dat we denken te kennen en het Japan dat wat minder in beeld komt. 


 
Van weer heel andere orde

is dat ik eindelijk weer eens aan mijn conditie
durfde te werken. Vier weken geleden floot mijn hoofd me met pijn terug, zowel vanwege het buiten fietsen als op de hometrainer. Tegenvaller. Nu toch weer begonnen om te kijken of ik weer kan komen waar ik heen wil.

De reuk is nog steeds vreemd en altijd bijna hetzelfde. Soms wat kruidig, maar altijd met een referentie naar een mallotig olieproduct. De smaak is beperkt tot zoet, zuur, bitter en zout. Zal ik de smaak ooit terugkrijgen? Mee leren leven, lijkt het devies.

Een auto tegen je knar of je schedel op het asfalt: het is ongezond.

Geen opmerkingen: