dinsdag 5 augustus 2014

Realpolitiker

Strand van  Val sur Mer, 30 juli 2014
In het artikel Putin, de Nederlanders lachen niet langer van Jan Douwe Keulen kom ik NYT-columnist Roger Cohen weer tegen. Hij pleitte onlangs in een tweet voor het sturen van Nederlandse special forces naar de rampplek in de Oekraïne, gesteund door de NAVO. De eerste reactie op twitter is een verstandig 'kalm aan, dit helpt niet.'

Eerder deze week citeerde ik Cohen juist met instemming om zijn korte samenvatting van de gevolgen van de Israëlische politiek tegen Gaza. Het komt wel vaker voor dat je de ene keer wel en de andere keer niet eens bent, maar zo hartgrondig dat verbaast me. Wat kan het zijn dat het ene zo omzichtig en het andere zo ruig wordt aangepakt.

Als je Cohen een beetje volgt dan zie je dat hij de Russische beer graag opblaast en zijn afkeur van het Europese pacifisme steekt hij ook niet onder stoelen of banken. Om Boris Teddy weer in zijn hok te krijgen is wat militair vertoon nodig: Putin’s Russia is opportunistic (…) but it is not reckless in countries under NATO protection,” schreef hij onlangs. Maar dat de EU en NAVO zich steeds verder oostwaarts ontwikkelen is toch ook een deel van het probleem?

Gaza is machtspolitiek een veel kleiner probleem. Het Israëlische optreden ondergraaft de morele bestaansgrond van het zionisme en leidt alleen tot grotere problemen. Dat is niet nodig. De scherpe randjes kunnen ook anders weggevijld worden. Zo kan een Realpolitiker de ene keer voor geweld en de andere keer voor kalmte pleiten.

2 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Juist. Maar waarom moet Rusland altijd de kwaaie pier zijn?

mooie foto.

martin zei

Omdat wij de goeden zijn en zij de kwaaien (en ze doen hun best om dat kracht bij te zetten). En wij brengen al het moois, democratie, vrijheid, mensrechten, vrije markt en Putin houdt vast aan een groot Rusland dat al lang niet meer bestaat en dat wortdt hem pijnlijk duidelijk gemaakt door die invloed sinds 1989 stelselmatig terug te rollen. Je zou ook in Europa iets omzichtiger met je buren om moeten gaan. Cohen maakt met zijn pen die voorzichtigheid belachelijk in dienst van de politiek die juist tot problemen leidt.