maandag 12 maart 2018

Confederatie vlag in Amsterdam


De vlag wappert al langer voor het nieuwbouwhuis met een verkoop waarde van een miljoen. Nu hangen er ook affiches achter het raam van Lijst-14, het Forum voor Democratie. Laat ik eens kijken wat wiki schrijft over de vlag:

De oorlogs- en marinevlaggen van de Geconfedereerde Staten worden nog weleens gevoerd in de Zuidelijke Verenigde Staten, vaak zonder bijkomende secessionistische (afscheidings-) bedoelingen, en worden vaak geassocieerd met de Zuidelijke of 'redneck'-cultuur. Desalniettemin wordt het tonen van de Geconfedereerde vlag niet altijd op prijs gesteld; vooral veel Afro-Amerikanen associëren de vlag met slavernij en racisme. De vlag maakt deel uit van de symboliek van verschillende racistische groeperingen, waaronder de Klu Klux Klan en de Aryan Nations

Anderen zijn van mening dat de Geconfedereerde vlag een legitieme uiting van de Zuidelijke identiteit is, en dat het voeren ervan niet per definitie een teken van racisme of secessionisme hoeft te zijn. Ook verdedigen sommigen het voeren van de vlag als een kwestie van vrijheid van meningsuiting. Om dergelijke redenen wordt de vlag dan ook weleens gebruikt door non-conformisten.”

Dat is een beschrijving die wikt en weegt, zo neutraal als mogelijk, maar als er dan ook nog een zware bus naast het huis staat met een bumpersticker met de naam van de New Yorkse zakenman Trump dan kan je een en ander beter plaatsen. Democratie krijgt een wel héél bijzondere en gekleurde betekenis. Blij dat het mijn buren niet zijn.

P.S. De Commander of Naval Operations verbiedt hem tijdens de gespannen situatie in de VS na de  politie moord in mei 2020 op de zwarte Amerikaan George Floyd (CNO says no more Confederate battle flags in public spaces and work areas). Of de vlag nog wappert in die Amsterdamse tuin?


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Inmiddels is de vlag vervangen door de oude Mississippi-vlag. De officiële vlag van deze Amerikaanse staat van 1894 tot afschaffing in 2020.
Blauw-Wit-Rood met in linkerbovenhoek de confederatievlag.
martin zei

Deze vlag is minder bekend in Nederland, maar eveneens zeer omstreden. https://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Mississippi Zie hier boven voor een lied over die racistische vlag.