zaterdag 27 juni 2020

Trots


Kriskras door waterland, het Zaanse en Noord-Kennemerland naar Bergen aan Zee en dan weer terug door de duinen. Kerktorens (o.a. naast een gebedshuisruïne) en een beschuittoren kwam ik tegen, ook een ijsje en een lepelaar op de kerk van Jisp. Overal pubervogels op het nest. Meerkoet- en aalscholver jongen in de duinen maken veel misbaar.




In de Zuid-Hollandse duinen zijn er overal watertappunten, in de Noord-Hollandse sporadisch een exemplaar. Daarom in Egmond een pak water gekocht.




Langs de kant van de weg een vader die uit de doos piza eet met zijn zoon, een stalen stier (net uit de verpakking) en boodschap van een boer dat zijn gras de lucht zuivert. Ik fiets vaak langs dergelijke boodschappen. Nu maar eens een foto en even kijken of mijn scepsis klopt dat die boer waardering wil en daarom een loopje neemt met de waarheid.




Zijn gras is niet eens klimaatneutraal, laat staan dat het zuivert: “per saldo komt er per liter melk daardoor iets meer dan een kilo CO2 extra de atmosfeer in,” zo zocht de redactie van de Volkskrant al eens uit (artikel alleen toegankelijk voor abonnees.) En zijn gras zorgt ervoor dat insecten meer planten in de stad vinden dan in zijn weides. Door het verdoezxelen van deze werkelijkheid, ben je een deel van het probleem en niet van de oplossing. Niet iets om trots op te zijn.

PS. Op Facebook vroeg ik ook even naar mijn voorgaande bericht te kijken. Minisschien minder mooi, maar wel belangrijk. In de video een krachtig en helder pleidooi van SP-Kamerlid Sadet Karabulut voor een vredespolitiek. Op YouTube heb ik het niet kunnen vinden. Hier de link naar Facebook.
Vredeskerkje, Bergen aan Zee.

Jisper kerk.
Marken-binnen.
Egmond, naar ruïnekerk.
Rouwaula, Koedijk.


Nieuwbouw beschuittoren, Wormer.




2 opmerkingen:

Rondetijd zei

Ook de column van Tommy Wieringa in het NRC van gisteren wat het gras van de boeren aangaat.

martin zei

Gelezen (https://www.nrc.nl/nieuws/2020/06/27/prediker-118-a4004284). Ja en dan hebben we het er beiden niet eens over dat door de klimaatverandering die boeren een keertje extra kunnen maaien, vroeger in het jaar wordt de eerste lading gras van het land gehaald. Hebben we het er niet eens over dat naast alle vervuiling die dat land op gaat, en in de lucht verdwijnt, het steeds kostbaarder water uit gras verdampt en verwaait, omdat men veelal hooi wil hebben. Waar we het ook niet over hebben is dat er steeds minder boeren zijn, die steeds industriëler hun land bewerken. Toen ik in 1978 van de landbouw school kwam, waren er nog 150.000 boeren. Er is nog een derde van over. Voor die boeren zelf is het huidige systeem dus ook niet gunstig. (https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2014/26/afname-aantal-boerenbedrijven-zet-door)