zaterdag 15 mei 2021

Helden

 


Van Held naar held gaat de tocht. Het zijn allemaal mannen. Bij actief zoeken zou er vast een vrouw bovendrijven waarvoor een beeld is geplaatst.

De kerken (de nieuwe en de oude) van Groenlo zijn genoemd naar vrijgemaakt slaaf en kortstondig paus Calixtus. Hij hield het als hoofd van de katholieke kerk maar vijf jaar vol en werd toen vermoord, omdat hij te zwak optrad tegen zondaars. Achttien eeuwen later vind je zijn nam terug in de Achterhoek. In de muur van de kerk zijn drie schedels gemetseld, als memento mori.

Midden in Borculo staat een beeld van schoolmeester, streekhistoricus en publicist Hendrik Willem Heuvel. Hij staat naast de kerk. Aansprekend is het brilletje van de intellectueel op zijn neus. In zijn werkje 'Een vijand van Stad en Land' uit 1909 bond hij de strijd met de drank aan.

Het is de dichter, hoveling, diplomaat en krijgsheer van Engelse komaf Sir Phillip Sidney waar ik vervolgens op stuit. In 1986 kreeg hij van de gemeente Warnsveld een herdenkingssteen, die werd geplaatst op de plek waar hij vier eeuwen eerder gesneuveld was bij het bevechten van de Spaanse aanwezigheid in Nederland.

Een klein stukje verder kijk ik naar de Saltpoort die in 1444-46 werd gebouwd. Hij kreeg echter zijn naam door de stadsmuzikant Thomas Drogenap, die de toren in het midden van de 16e eeuw bewoonde. Of hij daar ook vrouw en kinderen had, verteld de geschiedenis niet. Wel dat hij vermoedelijk door liefde voor de drank aan zijn bijnaam kwam.

Misschien zag ik de echte held wel op een lantarenpaal staan, in de lucht hangen, in een nep Keith Haring, of is het die man die met een trilstamper het zand laat inklinken; niemand die het na een dag meer ziet, maar de tegels liggen daardoor wel recht. Of is het …? Of bestaan helden maar zelden?

Lafbekken zijn er vandaag genoeg. O jee er zit een inlichtingendienst, laten we het gebouw maar plat bombarderen. Oh er wonen ook mensen. Er zit ook pers. Die moeten dan maar elders gaan wonen, werken, leven. We sturen wel een briefje voor de klap. Het vernielen is acuut noodzakelijk.

Tijdens mijn korte vakantie in het oosten las ik uit een eerder vakantieschrijfsel uit 2014: “Elders in diezelfde krant dat het aantal doden in Gaza al boven de 500 is gekomen. Een oplossing lijkt ver weg.” Stil blijven is geen optie.
Geen opmerkingen: