woensdag 13 oktober 2021

nuclear starter kit

Als ik afgelopen zondag meerijdt met een tocht langs de foto's in de Zeeheldenbuurt dan wordt me verteld dat Abdul Qadir Khan gestorven is. De verteller weet veel over klokkenluider Veerman die de spionage door de Pakistani naar buiten bracht. Terwijl we langs de foto's met mensen lopen verbaas ik me dat deze Nederlandse “nuclear starter kit” niet veel meer commotie heeft veroorzaakt dan dat ze deed.

De technologie die Khan in Nederland stal werd gebruikt in de kernwapenprogramma's van Iran, Libië en Noord-Korea, zoals mijn voormalige collega Frank Slijper naar buiten bracht. Een paar jaar gelden zette ik veel van die stukken nog eens op Broekstukken, omdat ik bang was dat ze anders buiten beeld zouden raken.

Al eerder haalde ik de kwestie op in een artikel over wapenhandel en de controle daarvan:

Er zijn verdragen gericht op een bepaald wapensysteem, zoals rond non-proliferatie van kernwapens, biologische en chemische strijdmiddelen, en een controleregime voor export van rakettechnologie. In november 2015 kon de VARA televisie niettemin een smakelijke uitzending maken over de smokkel van Nederlandse nucleaire kennis naar Pakistan door atoomspion Kahn. Dat premier Ruud Lubbers van de Amerikanen het verzoek had gekregen de dader te laten lopen, werd breed uitgemeten. Hogere belangen waren in het geding dan handhaven van de wet.
Stop Wapenhandel publiceerde juist deze week een rapport over hoe strategische en economische belangen Europese wapenexporten opjagen. De Kahn-affaire is een extreem voorbeeld van hoe macht boven veiligheid kan gaan.

***

Als je niets te melden hebt, schrijf dan niets. Je bent naar zee gefietst en vroeg je af waarom je de slijmzwam mooier vond dan de even oranje schillen van de sinaasappel. Dat is alles.



 

 

 

 

 

 

 

***

Een programma over de muziek van Burkina Faso, zoals Fonko, kan niet om de persoon van Kaptein Sankara heen. Hij was het die het land deze naam gaf in plaats van Opper Volta. Thomas Sankara is de Ché van Afrika, maar wel een revolutionair die president werd en in vier jaar tijd heel veel ten goede veranderde in het land.

Ja en er waren ook mensrechtenschendingen door de tribunalen (goed dat dit aan de orde werd gesteld), maar genitale verminking werd verboden, vrouwen kregen meer positie in de politiek, grote bedrijven en traditionele leiders minder, ambtenaren en de president lagere lonen, de oprukkende woestijn en erosie werden bestreden, etc.

Hij werd omgelegd op 15 oktober 1987. Maar nooit vergeten. Eindelijk is er een proces tegen de daders. Een proces dat de rol van Frankrijk bij deze moord niet zal onderzoeken. Terwijl Thomas Sankara door François Mitterrand en Jacques Foccart - Afrika-adviseur van premier Jacques Chirac - als te onafhankelijk werd beschouwd, en Frankrijk al snel verdacht van betrokkenheid.

























Iedere woensdagmiddag fiets ik naar het strand, neem een duik en fiets weer terug. Op Facebook plaats ik later vrijwel altijd een aantal foto's. Eén of meer daarvan plaats ik hier. Steeds vaker schrijf ik mijn tekst (gedeeltelijk) al voor die tocht en voeg er achteraf nog wat zinnen en/of gedachten aan toe.



2 opmerkingen:

Ron Roelandt zei

De eerste keer dat een sinaasappel me laat glimlachen.

martin zei

Fijn.