zaterdag 7 september 2024

2 – Laat de natuur niet schieten, Vlieland (04/09/24)

 



Toch ook zo laat in het jaar nog mooie vogelzang op de vroege ochtend. Er ging eerder al wel een zware helikopter over. In de zomeruitgave (nr. 47) van de Vlie-trine wordt de Vliehors zowel omschreven als een prachtig natuur als militair oefengebied.

“Nergens in Nederland vind je zo'n zilte zandvlakte tot aan de horizon, met de eindeloze zee rondom. (…) een bijzonder natuurgebied en vooral van belang als hoogwatervluchtplaats van duizenden wadvogels.

Op de stuifdijken broeden meeuwen, scholeksters en wulpen. Op de vlakte broeden de zeldzame strandplevieren, en ook bontbekplevieren en verschillende soorten sterns.”


Het is ook het enige gebied in Nederland waar de luchtmacht en NAVO-partners mogen oefenen met scherpe munitie, tot 500 ponders. De operationele benaming is Cornfield Range. De Waddenvereniging vindt dat het wel een tandje minder mag, want:

“In grote gebieden rondom militaire oefenterreinen wordt de rust van vogels, zeehonden, toeristen en omwonenden verstoord door militaire vlieg- schietoefeningen.”

Boem, boem op de Vliehors heeft volgens Defensie nauwelijks effecten, volgens de Waddenvereniging weldegelijk, vooral als de vogels met hoogwater dichter bij het oefengebied zitten.

Paal 4554, zie: kaart 36


Maar goed ik zou me er niet druk over maken. We lopen een rondje om de Oostkop van het eiland.


2 opmerkingen:

Jan de Stripman zei

Het is allemaal zinloos geweld. Ik vraag me af hoeveel generaties militairen al geoefend hebben zonder ooit werkelijk in actie te komen. Kan dat niet met virtual reality ? Dan heeft niemand er last van.

martin zei

Oefenen op het droge doen ze ook. Je hebt een hele tak binnen de wapentechnologie die zich richt op simulators. Sommigen zijn simpel en vooral een beeldbuis. Andere staan op hydraulische vering en schudden en bewegen, net echt. Dan inderdaad nog zo'n bril erbij en het lijkt nog echter. Het is niet alleen stiller en schoner, ook goedkoper.
De straaljagers worden wel ingezet. Denk aan Servië, Irak, Afghanistan.