woensdag 28 augustus 2019

Heiig


De muziek die ik opzet is mooi: Voices fall from the sky, van William Parker. Ik zoek naar een nummer ervan op YouTube voor de top 200.000 maar het staat niet in de verzameling clips van de Google dochter. Even denk ikdat dit misschien juist een tempel voor kwaliteit is, maar bedenk me dat deze gedachte geen hout snijdt; immers muziek van alle nivo's staat op YouTube én ontbreekt er. Maar genieten is het.

De tekst die ik lees is A brainer, tenminste als er No brainers bestaan, dan toch ook andersom. In een tekst van het Rode Kruis lees ik dat de menselijke waardigheid tijdens gewapende conflicten hoog gehouden moet worden. Kan dat? Je kan op zijn minst regels afspreken en dat gebeurt al sinds mensenheugenis. Maar waardig kan een gewapend conflict nooit zijn. De opmerking stond in een brief over het meewegen van gender based violence bij wapenexporten. Ook al zo'n punt waar ik moeite mee heb. Vrouwen, mannen, kinderen, en bejaarden slachtoffer kunnen ze allemaal worden en allemaal op groepspecifieke gronden. Het Rode Kruis gebruikt gelukkig een brede uitleg van het fenomeen. ("When military-aged males are the victims of mass killings to prevent them from participating in hostilities, or when a party to a conflict recruits girls to fulfil 'domestic' roles, these are gender-based violations of IHL.") Maar ik denk aan mijn fietstochten door Noord-Frankrijk en zie de velden vol witte kruizen keurig in het gelid in rotten van veel. Hadden de mannen wiens botten daar verrotten maar niet waardig moeten afreizen naar de reine, vrolijke oorlog. Want die mensen in uniform vallen wel buiten deze definitie, gewapend conflict is immers een waardig onderdeel van hun beroep.

Op mijn bankje zitten twee bescheiden Duitsers die meer plaats voor me maken dan ik nodig heb. In de rucola zitten bijen van een ander soort dan het vee dat honing voor ons maakt. Op het strand is het heiig

Iedere woensdagmiddag fiets ik naar het strand, neem een duik en fiets weer terug. Op Facebook plaats ik later vrijwel altijd een aantal foto's. Eén of meer daarvan plaats ik hier. Steeds vaker schrijf ik mijn tekst (gedeeltelijk) al voor die tocht en voeg er achteraf nog wat zinnen en/of gedachten aan toe.

Geen opmerkingen: