donderdag 30 januari 2025

De jonge prinsen

De jonge prinsen is een boek van Guus Kuijer over de vrienden Diederik Rarekiek en Jonathan Kip. Van beide zijn de ouders verdwenen en ze wonen bij een tante en oom. De tante van Diederik is van de harde hand en eist discipline, bovendien is ze kampioen dweilwerpen. De oom van Jonathan is een vat vol depressie en somberheid. Hij buigt bij het minste of geringste Jonathans arm om.

De vrienden proberen zoveel mogelijk samen te zijn en weg te komen uit de huiselijke sfeer. Ze gaan bijvoorbeeld naar een optocht waar de koning zich laat zien. Uit de reacties van de omstanders is duidelijk dat hij niet geliefd is, maar als hij langs komt krijgen de mensen de opdracht te juichen. Het verhaal speelt in een dictatoriaal koninkrijk, waar willekeur heerst, wordt gemarteld en hoofden voor het minste of geringste worden afgehakt.

De vorige koning en koningin zijn verdwenen evenals hun zonen. De vrienden fantaseren dat zij dat zijn. Ze brengen het gerucht in omloop dat de prinsen in het land zijn. Dat gaat in een rekenkundig model: een vertelt het aan twee, die twee aan vier, vier aan acht en zo in 24 stappen naar 16.777.216. Zo ontstaat een volksopstand die niet meer te controleren valt. Het wordt een groene revolutie.

Er komen tal van grappen, rare opmerkingen, vreemde of volwassen situaties in het verhaal voor en zelfs uit het leven gegrepen politieke ontwikkelingen. Maar het belangrijkste is de opmerking van Jonathan dat hij niet bang meer wil zijn. Geholpen door een hond – en de angst van tante daarvoor – komen de jongens steeds dichter bij het paleis. Daar aangekomen begint het pas.

Het boek werd bekroond met Vlag en Wimpel 1987 (
nét geen Zilveren Griffel of Zilveren penseel) en is bedoeld voor rond de elf jaar en ouder. De tekeningen zijn van Mance Post.
      Heerlijk om een verhaal te lezen dat spot met de wereld van de volwassenen, de strikte regels en hun hypocrisie, bedilzucht, intriges, en gemeenheid op de korrel neemt. Hier en daar biedt het boek doorkijkjes waar je als oudere lagere school leerling toch eens door moet kijken. Ook geschikt voor ouders.

Het boek heeft een uitgebreide wiki waarin het hele verhaal en de ideeën erin uit de doeken wordt gedaan.

Geen opmerkingen: