woensdag 23 juli 2014

Vakantie (6)

Martragny 
Om 02.45 begint een kind te huilen. Kort daarop luidt de kerkklok drie maal. Als ik om negen uur opsta heb ik alleen de klok van half acht niet gehoord.

In Altai wordt afgerekend met te grote verhalen en gaat de handel door – zowel tussen Venetië en Istanbul als tussen Mokka en de achterlanden.

Bayeux
Sabelgekletter is hels, lees ik.

Een land voor de Joden op Cyprus loopt uit op een mislukking. Hoe kan je een nieuwe staat bouwen op een verovering gedrenkt in bloed vraagt Manuel zich ontgoocheld af als hij het slagveld bezoekt.

We bezoeken het 70 meter lange wandkleed in Bayeux. Het tapijt is een stripverhaal over verraad en de slag bij Hastings in 1066 voor de ongeletterden. Op een van de plaatjes staan een moeder en kind die een brandend huis moeten verlaten, vluchtelingen. Ook 1000 jaar geleden was oorlog al een verschrikkelijk gebeuren.

De Volkskrant verhaalt over mensen die familie, kennissen en geliefden achter moeten laten; hoe onderhandeld moet worden voor een onderzoek in de Oekraïne; hoe Rusland niet tegen de haren in is gestreken (goed voor de handelsbelangen, maar ook voor het bewaren van de de rust). Elders in diezelfde krant dat het aantal doden in Gaza al boven de 500 is gekomen. Een oplossing lijkt ver weg. In Libië wordt keihard gevochten, het conflict lijkt een regelrechte burgeroorlog te worden.
Port en Bessin

Ik pak een nieuw boek: 'Frames of War; When is life grievable,' door Judith Butler. Het doel van de schrijfster? Meganismen blootleggen waardoor oorlog geaccepteerd wordt. Het wegnemen van menselijkheid en menselijke waardigheid van de tegenstander is daarbij een belangrijk middel. Het eerlijk verdelen van treurnis een oplossing.

In de haven van Port en Bessin ligt de L'imagine die verbouwd wordt. Op het strand rapen mensen St. Jacosschelpen.


3 opmerkingen:

Jan de Stripman zei

Over Syrië hoor je de laatste weken niet veel meer. Sommige oorlogen zijn belangrijker dan andere...?

martin zei

Sommige oorlogen zijn asl weer weer over voordat ze de krant halen. Onlangs wilde ik bijvoorbeeld weer wat schrijven over het conflioct in Casamanche, bleken er dit jaar succesvolle vredesonderhandelingen te zijn geweest. Eindelijk na tientallen jaren.

Jan de Stripman zei

Dat zijn dan de goede oorlogen. Hoewel tientallen jaren wel erg lang is. Ik denk dat het nieuws ook maar een beperkt aantal conflicten tegelijk aan kan. Voorlopig dus geen nieuws uit Syrië, dat zal wel inhouden dat men daar nog immer verder vecht...