woensdag 16 juli 2014

Reigers

Karper bij kasteel Amerongen (16 juli 2014)
Per dag worden wereldwijd een miljoen vaten olie ontvreemd. In Mexico, Nigeria en Rusland is de zwendel het grootst. In Iran wordt olie illegaal verhandeld vanwege de sancties tegen het land.

Nieuwe speler op dit vlak is ISIS. De organisatie haalt per dag 1 miljoen US$ binnen uit olieverkopen uit bronnen in Irak en Syrië. Daarmee kan de organisatie wapens en steun van de bevolking kopen. ISIS publiceerde al een heus jaarverslag. Activiteiten op 'sociale media' doen niet onder voor menig NGO. Er zijn nu ook forse eigen inkomsten, los van particuliere gulle gevers van het Arabisch schiereiland.

De avonturen in het nabije oosten van, zeg, de afgelopen dertig jaar hebben een hoop rotzooi veroorzaakt. De aanwezigheid van olie heeft daar veel mee te maken.

Bron: Drie pagina's over zwarte handel in olie door Gijs den Brinker en Paul Nierop, 'ISIS betaald strijd Irak met illegale oliehandel; Zwarte markt krijgt wereldwijd een zorgelijke omvang,' Financieële Dagblad, 16 juli 2014.

2 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Prachtige foto van de reigers, maar wat een vuil ijmeer. Hopelijk geen illegale olie.

martin zei

Nee zo vuil is het niet. Er wordt wel gebouwd in het water aan nieuwe 'natuur'. Zie: amsterdam-gestart-met-uitvoering-natuurontwikkelingsproject-zuidelijke-ijmeerkust_10589.html.

Boven de karper zie je spiegelingen, rimpels van het water, palnten(resten) en stof in de vrijwel stilstaande slotgracht.