dinsdag 29 juli 2014

Vakantie (12)

Val sur MerWeer een krant. Nu al meer dan 1.100 dode mensen in Gaza. Onderhandelen is moeilijk. Israël wil de internationale gemeenschap niet tegen zich in het harnas jagen, maar ook Gaza knevelen totdat het weerloos op de knieën ligt. Hamas is verdeeld, maar wil meer bereiken dan de hopeloze situatie van voor de huidige oorlog. Daar kan je inkomen. Een eigen haven en vliegveld en geen maritieme blokkade (die niet zo mag heten, omdat dit internationaal rechtelijk een daad van oorlog is).

De plek des onheils van de MH17 kan niet worden bezocht vanwege gevechten. De confrontatie met Rusland verdiept zich. Vooral de energie industrie van Duitsland en bankaire systeem van Engeland worden door de sterkere sancties getroffen. Putin is niet de man om zch makkelijk gewonnen te geven.

Is het volgende Westerse avontuur begonnen dat leidt tot een groter conflict aan de grenzen van Europa? Ook Libië is een chaos. Velen wijten dat aan de slechte nazorg van het Westen na de oorlog van 2011. Je kan ook stellen dat die hele zwaar door het Westen gesteunde burgeroorlog niet zo'n goed idee was.

Door het lezen van het boek over precairheid ben ik nog niet veel verder gekomen in mijn denken. Mooie opmerkingen om je hoofd te laten werken voldoende – there is no context without a implicit elimination of context –, maar het zou veel bondiger kunnen.

3 opmerkingen:

Jan de Stripman zei

Volgens mij moeten Israël en de Palestijnen handelsbetrekkingen aanknopen, desnoods gedwongen. De handelsbelangen hebben ons er tot nu toe ook van weerhouden om een gewelddadig conflict met Rusland te beginnen en andersom. Het afbreken daarvan is geen goed teken...

martin zei

Anderzijds is dit geen vasstaand gegeven. Gaza moet zijn eigen openignen met het buitenland krijgen. Handel met Israel, maar ook anderen behoord dan tot de mogelijkheden. Israël zal dit echter niet toestaan, waarmee het volgende conflict al weer in de maak is, voordat dit ten einde is.

Jan de Stripman zei

Door de Gaza te isoleren en geen contact toe te staan wordt het makkelijker om de bewoners als 'anderen' te zien. Als er ooit vrede komt zal dat komen doordat men in ziet gezamenlijke belangen te hebben. Daar moet dus hard aan gewerkt worden...