woensdag 21 november 2018

Rejuvenate

Er zijn mensen die denken dat ze de wereld naar hun hand kunnen en moeten zetten. Ze maken daarvoor hun energie op en gaan daar zelf aan onderdoor. Gewoonweg stompzinnig.

Er is een man van 56 die dat nog steeds doet. Intussen vreet hij zijn eigen spaargeld op: idioot op eigen kosten. Niet vewonderlijk dat hij tegen de klippen is opgelopen; hij ziet geen kant meer om uit te gaan. Is hij echt stompzinnig? Of gaat hij denken?

***

In drie boeken achter elkaar valt het woord rejuvenate (vernieuwen, verjongen): een boek over de Noorse mythologie; de samenleving van Moskou in 1925; en China in de jaren zeventig. (Signaleringen komen op of na 1 december 2018) Een rejuvenate verhaal mist: dat uit de Am*dam Zeeheldenbuurt, 3 hoog, in 2018. Bedenk het!

***

Aan het strand bedenkt de man van 56 dat hij niet alle kleren bij het oudvuil moet zetten. Zijn petje moet hij ophouden. Juist daardoor is hij zichtbaar en dat is een groot goed. 

Op zoek naar een nieuwe plunje, comfortabel en niet te groot en zijn petje als beloning. Makkelijk dat is dan weer opgelost. Op naar de volgende crisis, waarin hij opeens naar zichzelf kijkt als de voedingsbodem voor zijn eigen parasitaire gedrag.

***

De man heeft wel de mogelijkheid om zoveel geld te verdienen dat hij net bovenwater blijft. Alleen als hij zuinig is en de franje overboord gaat, lukt dat. Bij die luxe hoort het fietsen en strand zeker niet. Op naar eigen rejuvenate verhaal. Wordt vervolgd.

Voor Facebook: Let it rain

Eerste Koude Fietsdag
Is dat prettig? Nee.
Hoort bij de wisseling van
seizoenen hier in het Noorden
Met een doorbrekende zon
is het goed te doen
Alleen Let it rain, let it rain
Is dat fijn. Nee, maar nodig.

Een busje in de straat
weet niet van wijken
Door de bosjes struinen
scholieren in hesjes
die plastic rapen.

Door de duinen grommen trekkers
Daarboven is de lucht versierd
met witte wolkjes
Bij Stop Wapenhandel
bloeit een novemberroos

Iedere woensdagmiddag fiets ik naar het strand, neem een duik en fiets weer terug. Op Facebook plaats ik later vrijwel altijd een aantal foto's. Eén of meer daarvan plaats ik hier.
Geen opmerkingen: