woensdag 15 april 2020

Lekker trappen

Vandaag zal het aantal van 3.000 corona doden wel gehaald worden in Nederland. De dagelijkse publicatie van cijfers lijkt zeer feitelijk. Het RIVM nam echter in de periode 30 maart - 5 april 2.000 doden meer waar dan gemiddeld en dat is dan weer 'een pak meer' dan de dagcijfers.

Sterfte in Nederland bronIk volg het Belgische nieuws beter en daar is het cijfer weinig accuraat, omdat vrijwel alle doden in verzorgingshuizen aan corona worden toegeschreven, aldus de viroloog in trui, Marc van Ranst. Mocht je dat niet weten, dan schijnt de situatie bij onze zuiderburen schrikbarend. Maar ook daar schijnt de zon en gaat het leven in een goed georganiseerde samenleving door. Ook daar zijn de gevolgen niet uit te vlakken.
Het bekijken van defensie-industrie en wapenhandel, wat ik dagelijks doe, lijkt ook wel corona watchen. De berichtgeving wordt bijna volledig bepaald door aan de pandemie gerelateerde zaken.
***

Op de fiets blijft COVID in het hoofd. Hoewel ik probeer er zo min mogelijk aan te denken is dat niet mogelijk. Al ruim voor vertrek hoop ik op wat regen en tenminste bewolking, dan is het rustiger. Afstand houden is alert zijn. Daar is niets aan te doen.

Het trappen gaat ook lekker: hard en zonder veel moeite. Bijna thuis heb ik nog energie over om even flink bij te trappen. Het niet zwemmen, maar het vervangende op de home trainer trappen is goed voor mijn fietsbenen. Op het strand is het lekker. Ruimte genoeg. Er wappert een vrolijke vlieger. Mijn schelpje van vorige week stond nog op het paaltje en gaat in de herhaling. Ik eet wat wilde rucola en daslookblad.

Ik heb niets tegen oranje. In Spaarnwoude vliegt een oranje tipje, zelfs uit het zadel makkelijk herkenbaar. Als ik thuis kom zie ik in mijn mailbox een bericht dat Koningsdag doorgaat. Op zo'n moment voel ik opeens republikeins bloed door de aderen vloeien.

***

Clothes of sand have covered your face
Given you meaning, taken my place
Some make your way on down to sea
Something has taken you so far from me


Iedere woensdagmiddag fiets ik naar het strand, neem een duik en fiets weer terug. Op Facebook plaats ik later vrijwel altijd een aantal foto's. Eén of meer daarvan plaats ik hier. Steeds vaker schrijf ik mijn tekst (gedeeltelijk) al voor die tocht en voeg er achteraf nog wat zinnen en/of gedachten aan toe.

2 opmerkingen:

Ron Roelandt zei

Mooie muziek, mooie plaatjes.
Cijfertjes hebben me altijd nerveus gemaakt. Nu we er helemaal mee bedolven worden en het soort cijfertjes maken me niet minder nerveus.

martin zei

Coronacijfers hebben in al hun lelijkheid ook iets moois, pas na weken zijn ze accuraat. De moderne mens verwacht de informatie nu. Dat kunnen goed geschoolde serieuze wetnschappers niet bieden. Ondertussen leren ze het publiek beter na te denken over wat er achter wat exact lijkt, verborgen zit.