woensdag 8 juli 2020

aarde is plat

Wat is journalistiek eigenlijk? Ik lees steeds vaker over de journalistieke uitzendingen van Op1 of zelfs DWDD. Zelf heb ik de neiging die programma's als amusement te zien. Maar de volgende definitie geeft een zeer brede uitleg aan het begrip journalistiek, het is:
"het door de journalist beroepsmatig verzamelen, verzenden, verspreiden en becommentariëren van actuele gegevens van algemeen belang die geschikt worden gemaakt voor publicatie in diverse media zoals kranten, tijdschriften, TV en radio."
Verzamelen kan op heel vele manieren. Is het 't mensen aan je tafel uitnodigen en die al-dan-niet verleiden tot een nieuwswaardige quote? Of is verzamelen niet meer dan een abonnement op een persbureau? Wereldwijd nemen journalisten de berichten van DPA, AP, en Reuters stomweg over. Is geschikt maken, ook het leuk en luchtig maken? Moeten de Wie, Wat, Waar, Wanneer en Waarom vragen gesteld worden, een context benoemd en controleerbaar worden gebracht? Vooral dat waarom en de laatste twee voorwaarden slaan een luchtig opgediende hap regelmatig dood en zonder kijkers is er geen TV.

***

Op die fiets door de nattigheid. Het BBC-programma Countryfile vertelde me dat de akkerbouw in het Verenigd Koninkrijk van het westen en zuiden naar noord en oost moet verkassen, vanwege klimatologische ontwikkelingen. Extremen zijn niet meer te ontkennen. Wordt het warmer? Wereldwijd gemiddeld wel, plaatselijk niet persé, wel droger, natter en winderiger. De vraag wie de aanpassingen en het klimaatbeleid gaat betalen is een goede. Controle op huizen- en huurprijzen, de trein goedkoper, gelijke verdeling van welvaart, progressieve belasting op kapitaal en inkomen, het zijn zomaar wat mogelijkheden. Los hiervan heerst bij het strand de rust van de regen.

Laat mij maar trappen, de fiets loopt op boterhammen en als je er ergens niet mee kan komen dan is het te ver, zeker voor min-of-meer gezonde mensen in de leeftijd 16-65 jaar en soms nog veel ouder. 

***

De aarde is plat. G5 moet worden gestopt. COVID-18 is bedacht door de CIA. De wereld zal rond koffietijd ontploffen. Je kan het zo gek niet bedenken of de gedachte bestaat en sommigen van die denkbeelden worden breed gedeeld en mensen laten zich zelfs aansporen tot heftige activiteiten. De journalistiek is er om e.e.a. recht te zetten. De kunst mag er best nog een complotterig, niet politiek correct schepje bovenop doen.

Iedere woensdagmiddag fiets ik naar het strand, neem een duik en fiets weer terug. Op Facebook plaats ik later vrijwel altijd een aantal foto's. Eén of meer daarvan plaats ik hier. Steeds vaker schrijf ik mijn tekst (gedeeltelijk) al voor die tocht en voeg er achteraf nog wat zinnen en/of gedachten aan toe.

2 opmerkingen:

Rondetijd zei

Mooi hoe je terugkomt waar je begon. Het nieuws.

Journalisme, op maat. De krant, de tv, het draait in de eerste plaats om de pegels, pas daarna om het nieuws.

martin zei

Ja en dan nog de muziek om er een laatste klap op te geven.