woensdag 28 juli 2021

Vervolg
Een vervolg. Vorige week had ik het over de dood van een fotograaf die belangrijk journalistiek werk deed. Het trof me. Die week speelde echter een veel grotere aanslag op de vrije nieuwsgaring een rol in de pers.

50.000 Activisten, oppositiefiguren, zakenmensen, journalisten, criminelen, en terreurverdachten, staan op een lijst van doelwitten van overheidsdiensten die gebruikmaken van de Israelische afluister technologie Pegasus. Die twee laatste groepen moeten gecontroleerd worden, maar worden toch vooral aangehaald om het schandaal te begraven. Echter onderzoeksjournalisten kunnen hun werk niet meer doen, mensenrechtenactivisten worden gecontroleerd en lastige speurneuzen met kennis verworven door het afluisteren met Pegaus (en encryptie helpt niet) gedood.

Bij dit schandaal vallen de dood van Peter R. de Vries, Danish Siddiqui en Kashoggi bijna in het niet. Zeker voor de nabestaanden is dat anders natuurlijk, maar wel als het gaat om persvrijheid en vrijheid van meningsuiting is de aanslag van een enorme – niet te bevatten – omvang.

Bij ieder bezoek van Netanyahu gaat NSO, de producent van de afluister technologie mee, stond in Haaretz. Een Israëlisch advocaat zei tegen Der Spiegel dat het Israël helemaal niet uitmaakt of journalisten en activisten worden aangevallen. Dit is niet Rusland, niet China, dit is Israël, het land waar Nederland, en de NAVO zo mee verbonden zijn; zogenaamd enige democratie in het Midden-Oosten.


***

Het weer is zoals ik me voel: donker grijs, stevige winden en buien links en rechts in de lucht. Een trap er doorheen naar de zee. Dat brengt rust en voldoening. Bovendien schijnt daar de zon en loopt de lange stoet van de Strandvierdaagse naar IJmuiden. Onderweg stuurt W. me een foto van een dassenspoor. Als Nederlandse renners in de tijdrit ook nog alle kleuren medailles winnen dan ben ik weer vrijwel opgeknapt.
***

Iedere woensdagmiddag fiets ik naar het strand, neem een duik en fiets weer terug. Op Facebook plaats ik later vrijwel altijd een aantal foto's. Eén of meer daarvan plaats ik hier. Steeds vaker schrijf ik mijn tekst (gedeeltelijk) al voor die tocht en voeg er achteraf nog wat zinnen en/of gedachten aan toe.
2 opmerkingen:

Rondetijd zei

Triest en boos over je rijkelijk gedocumenteerde inleiding.
Afsluitdijk (3), beelden in woorden.
Sons of Kemet: !!!!!! Wat je me nu weer laat ontdekken!

martin zei

Goed dat het naar buiten komt, zo'n verhaal. Blijkbaar zijn er mensen binnen in zo'n bedrijf die informatie wilden lekken. Het is al langer in beeld (herinner me artikel in de New York Times van eerder dit jaar.)