maandag 26 augustus 2024

Onderzoeksfuik

Op de buis zag ik bij Vroege Vogels hoe het fuik wordt leeggehaald dat ik zelf bijna tien jaar geleden op de foto zette (april 2015). Wat mij betreft nog steeds een mooie foto, ook vanwege de door de mist nog herkenbare stad op de achtergrond. Nu weet ik ook nog wat die netten daar doen.

Ze stonden er al toen ik nog niet geboren was. Het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) doet er al sinds 1959 onderzoek mee. Het grootste deel van de vangst gaat na registratie terug het Marsdiep in. Een paar procent gaat mee en wordt onderzocht om te zien wat de conditie is en wat er in hun maag zit. Bij dat onderzoek liepen de onderzoekers tegen een 'nationale ramp' aan.

2 opmerkingen:

Jan de Stripman zei

80% minder vis, 80% minder insecten... En nog is de natuur geen belangrijk onderwerp bij verkiezingen en dus veel politieke partijen. Hoeveel erger moet het nog worden ?

martin zei

Het lijkt eerder het tegenovergestelde. Uitlachen van hen die het over stikstofdepositie en klimaatcrisis hebben is voor aantal driftige dombo's een gewoonte geworden.