zondag 23 maart 2014

Satie for Louis


Het eerste stuk, men go their ways van Ton de Leeuw, heb ik nauwelijks gehoord. Het was onrustig druk in het Veem bij het Toets des Tijds concert van vanmiddag. Het tweede was Klavierstuck IX van Stockhausen. Muziek als wegsterevende hamerslagen op een scheepswerf. De in de jaren tachtig gesloten NDSM-werf, aan de overkant van het IJ, is vanuit de zaal  zichtbaar. Dus dat komt goed uit.

Daarna nog een een werk van Stockhausen: Natürliche dauern, X. De kleine hoge noten doen me denken aan legosteentjes die een trap afrollen. Af en toe – en steeds vaker – komt er een zware noot tussendoor. Beide werken worden gespeeld door Anne Veinberg.

Ze speelt ook de Trois Gnossiennes van Satie, waarop speciaal voor Louis Andriessen een ballet is gemaakt door Beppie Blankert. Het heet Satie voor Louis. Het wordt gedanst door drie danseressen van de Opleiding Moderne Theaterdans, van de Amsterdamse Hoge School voor de Kunsten: Loraine Dambermont, Noora Hannula en Susan Hoogbergen.

Na de pauze Le Sacre du Printemps van Stravinsky voor twee piano's. Veinberg krijgt gezelschap van Daan Kortekaas, student bij Marcel Baudet. Hij zal op het stuk afstuderen. Het was drukker en daardoor minder intiem. Maar ook weer een mooie middag en dat vlak om de hoek. Een bordje SSSSST voor de bezoekers van restaurant BAK dat ook op zondag open is, zou geen kwaad kunnen.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Leuk stukje! Een kleine correctie: Daan studeert niet bij Anne, maar bij Marcel Baudet

martin zei

Heb ik dat verkeerd verstaan. Ik zal het corrigeren. Bedankt.