woensdag 25 september 2019

Het weer


Het weer. Altijd een onderwerp om over te praten en steeds meer ook om over te schrijven. 

Ergens op het internet kom ik Alexandria Ocasio-Cortez tegen. AOC voor intimi praat over vervuiling en klimaat. Ik geniet van haar bevlogen woorden. Een volksvertegenwoordigster die haar rol serieus neemt en de virtuele vuilspuiters op de koop toe moet nemen. Er zijn mensen die zeggen dat zij klimaat en weer niet uit elkaar kan houden. Er zijn mensen die denken dat klimaat en weer los van elkaar staan. Er zijn mensen die denken dat het elitair is om op te komen voor hen die de schade ondervinden en niet de macht en rijkdom hebben de problemen te ontvluchten.Deze week zag ik Greta Thunberg in de Verenigde Naties snikkend haar verhaal doen en ik dacht: "Gaat dit nog wel. Moet je dat wel doen" (bijna gevolgd door 'meisje')? Maar emotie in de politiek moet toch kunnen; het is soms zelfs wenselijk.

En ben je ook al zo'n mannetje die vind dat meisjes en jongetjes naar school moeten en niet mogen opkomen voor hun toekomst, omdat ze er nog niet rijp voor zouden zijn? En sta je dan zelf klaar om je tijd en energie te steken om de komende ramp aan te pakken? Nee? Nou dan sta dan liever achter de dapperen die dat wel doen. Want het wordt een catastrofe voor vrijwel iedereen – ook voor de witte dikke mannen die alles al denken te hebben gezien en hun ingebeelde machteloosheid achter woede verbergen.

Je bent niet zonder mogelijkheden. Zelfs een theekopje energie kan genoeg zijn om een bijdrage te leveren. Het is dan wel de vraag wat de verstandigste aanpak is. Voor de een is dat dit, voor de ander dat.

Klimaat of niet, fietsen blijf ik en eigenwijze woorden schrijven ook. De regenwolken van de buienradar druppelen niet. Het was een droge tocht. Vanaf mijn fiets zie ik in de duinen wel een Schotse hooglandenstier, soms in de zon en soms in de schaduw van de wolken.


Iedere woensdagmiddag fiets ik naar het strand, neem een duik en fiets weer terug. Op Facebook plaats ik later vrijwel altijd een aantal foto's. Eén of meer daarvan plaats ik hier. Steeds vaker schrijf ik mijn tekst (gedeeltelijk) al voor die tocht en voeg er achteraf nog wat zinnen en/of gedachten aan toe.

2 opmerkingen:

Ron Roelandt zei

Ik kende AOC niet. Ik hoop dat er steeds meer AOC's en Gretha's the beluisteren zullen zijn. Ze hebben het talent om lastig te zijn omdat ze gelijk hebben. Maar alleen door lastig te zijn wordt er naar hetgene wat je zegt geluisterd. (ik heb helaas die gave niet)

martin zei

Het is één van de vrouwelijke Congresleden tegen wie Trump zich vreselijk uitte dat ze maar terug moesten gaan naar het land waar ze vandaan kwamen.

"On July 14, Trump attacked the Squad in a tweet, saying that they should "go back and help fix" the countries they came from rather than criticize the American government.[125] He continued to make the same kind of comment over the next several days, even though three of the women, including Ocasio-Cortez, were born in the United States. Ocasio-Cortez responded in a tweet that "the President’s words [yesterday], telling four American Congresswomen of color "go back to your own country," is hallmark language of white supremacists." She later added, "We don't leave the things that we love, and when we love this country, what that means is that we propose the solutions to fix it." https://en.wikipedia.org/wiki/Alexandria_Ocasio-Cortez