zaterdag 25 september 2021

Ronde

Met de fiets als witkwast voor muizenissen en andere ongemakken. Een tiende van de tocht gaat langs de Oostvaardersplassen. Als je de geluiden van auto's en vliegtuigen kan wegfilteren dan kijk je over een rustige ruimte met slik, riet en water, met gekraai, gezang, slobberende eenden en roofvogels in de toppen van de sporadische bomen. Een vogelaar zit met uitrusting op de dijk.


Al tijden kom ik langs gekalkte aansporingen aan RATN die nog een heel stuk moet. Wie is hij of zij, vroeg ik me af. Het is geen (bij)naam, maar een afkorting voor Race around the Netherlands, 1900 km fietsen langs de buitengrenzen. 
De bus bij de Afsluitdijk vertrekt net voor mijn neus. Zo hard mogelijk tegen de wind in ben ik ruim op tijd, maar blijkbaar toch niet, want de dienstregeling is juist vandaag anders. Er is een van de twee bussen in reparatie, vertelt de tweede chauffeur die de volgende rit naar Den Oever zal rijden. Als ik bij sta te komen van de frustratie komt hij met de opmerking dat het voor de schildpad en luipaard net zo snel zes uur is. Met andere woorden wat baadt opschieten, doe maar rustig de tijd verstrijkt toch wel. Leuk zo'n onverwacht filosofisch getinte opmerking om mij mild te stemmen.
Als de luipaard op zijn boomtak al een boekje heeft uitgelezen is de schildpad nog zwetend onderweg, reageer ik. Het kan ook zijn dat hij zich verveelt en de schildpad juist geniet van alles wat hij op zijn trage gang ziet. Aan het water eet ik een sinaasappel en een bakje Skyr en wacht rustig op de volgende bus. Mijn Tour around the Lakes duurt een uurtje langer.

P.S. De ronde van 20 augustus staat niet op dit blog. Blijkbaar alleen op Facebook.2 opmerkingen:

Rondetijd zei

Ik weiger wachten als tijdsverlies te beschouwen. Ik weet niet wie het zei, de schildpad of de luiaard.

martin zei

Welke Nederlandse band zong ook al weer: "We morsen de tijd als goedkope drank"? De tijd kan niet verloren worden, of vallen, ze gaat voorbij. Nadat ik me verbeten had, heb ik hem zo goed mogelijk ingevuld. Maar goed dit vormde toch een uitbreiding van wat al een stevige inspannng was.