De
porseleintafel*,
is geschreven door Olaf
J. de Landell. Dit was het pseudoniem
van Jan Bernard Wemmerslager van Sparwoude. In 1935 debuteerde hij
als schrijver. Daarvoor had hij al verschillende beroepen geprobeerd:
“als
danser en als pantomimespeler, hij ontwierp verpakkingen en
spelletjes, en volgde een opleiding tot edelsmid.” Hij werd uitgebreid
beschreven door de schrijfster Mart
Janssonius in het Jaarboek
van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Hier werden nog
meer opmerkelijke carrière sprongen genoemd en stilgestaan bij zijn
persoonlijk leven en met name de gebroken relatie met zijn vader. Pa koos na een mislukt huwelijk en tal van minaressen voor een vrouw in Nederlands Indië die de moeder van Jan Bernard en zijn broertje terug naar Nederland pestte. |
Noot:
|
Het verhaal beschrijft de geschiedenis van een gezin met een schare kinderen die wonen in Sneek. De man spreekt me door zijn onhandigheid in de relatie aan. Zijn vrouw domineert en doet wat ze wil. Hij snapt haar niet en schuilt achter de notie dat vrouwen onbegrijpelijk zijn.
De geconstateerde historische misser is wel een manco, maar niet van groot belang. Hoewel porselein centraal lijkt te staan in het werk is het niet voor niets dat in voorwoord bij de uitgave wordt gesteld dat het werk werd ingezonden onder het motto: scherven brengen geluk. Het lijkt mij nog preciezer te gaan om het lijmen van de scherven van gebroken stukken (die zoals genoemd een gebeurtenis in het leven weerspiegelen). Een mooi gegeven, maar een kortverhaal had volstaan. Bij een hele trilogie door deze schrijver kan ik me niet veel levendigs voorstellen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten