vrijdag 17 juli 2015

3 – Hondaribia: welvaart

Het begon vandaag laat. Heb je met een zeventienjarige zoon. Maar ook de Vlaming die naar de Middellandse Zee ging lopen en naast ons stond was nog niet op pad. De winkels waren grotendeels al dicht toen we in het dorp kwamen. Eerst moesten we goedkope klapstoeltjes kopen die meekunnen in onze huurauto, maar niet op de treinreis.

“Geloof, hoop, geld – alleen een heilige zou in staat zijn de eerste twee te kunnen koesteren zonder het derde te bezitten,” aldus George Orwell in Houd de Sanseferia hoog (1936). 't Valt me van hem tegen. Er zijn legio armen die er naar streven en weten dat een vrolijker en rechtvaardiger wereld mogelijk is. Dat betekent niet dat materiële welvaart niet belangrijk is, maar een gebrek er aan hoeft hoop en geloof niet dood te slaan.

“Je hoeft niet zo zuinig te doen,” werd me gezegd. Dus we aten een wafel op een terras, deden uitgebreid inkopen en aten op de camping worst. Veel worst. Dit alles onder het toeziend oog van onze oprukkende buren. Een territoriaal conflict in het klein. Rustig blijven. Maar weer geen krant vandaag.

Geen opmerkingen: