maandag 21 augustus 2017

Peddelen door zand

Freedom forward; monument Engelandvaarders, Jurriaan van Hall, brons 2017
De kunstenaar heeft iets met veel betekenis gemaakt en vervolgens afgewaardeerd door zijn brons een naam te geven: freedom forward, monument Englandvaarders. Daarmee werd het geplaatst in een specifiek kader. Het is een beeld om hen die in 1940-1945 de oversteek naar Engeland waagden te herdenken. (Ik kan het niet helpen, maar ik zie dan ook meteen mensen die elders in wrakke bootjes of zelfs zwemmend dictaturen, ondragelijke oorlogen of armoede ontvluchtten.)

Peddelen door zand kan ook overdrachtelijk gebruikt worden voor vooruit willen, maar dat niet of slechts met de grootste moeite bereiken. Dit kan persoonlijk worden opgevat in werk, of verderkomen met het overwinnen van ziekte of tegenslag. Maar het kan bijvoorbeeld ook politiek worden gezien. Roeien door zand, hoeveel socialisten proberen geen water te zien in kleine sprankjes hoop (de aanhang van Sanders of Corbyn), protesten tegen rascisme en voor vrede?

De verschillende betekenissen bij het beeld hebben wel iets gemeen: vooruit willen gaan naar een betere toekomst voor jezelf en/of allen om je heen.

Geen opmerkingen: