donderdag 24 augustus 2017

Tuin van Bret, meer dan druiven alleen

Er staan zeecontainers waarin mensen werken. Daaromheen druiven die inmiddels ingepakt zijn in netjes. (Bananen groeien in blauwe plasticzakken, druiven blijkbaar achter gaas.) Je zou kunnen denken dat achter de hoge hekken een kleine stadswijngaard bestierd wordt. Even maar, want daarvoor is het er te druk.

Het is ook een kantorencomplex, gelegen op een ideale plek in de stad: vlak bij de rondweg en Station Sloterdijk. Het zal wel duur zijn om er te werken. Of heeft de stad de hand over het hart gestreken voor deze ondernemers? Het oogt alvast niet vriendelijk met de hoge hekken en de verboden toegang artikel 461 WvS bordjes en spandoeken met nog meer verbodsteksten.

Als ik ga kijken op de site van de Tuin van Bret dan lees ik daar hipstereconomieteksten die voelen alsof levende palingen je maag in glibberen:

De Tuin is circulair, innovatief en continu in bedrijf. Een maximale impuls voor en door creatieve ondernemers, met een minimale footprint.”
Veel architecten huizen er en Thomas Boonstoppel. Boonstoppel heeft de naam voor een roman, maar een functie waarmee je niet naar een plaats in de literatuur, maar in de Quote solliciteert: ENTREPRENEUR HOSPITALITY & ECOMMERCE. Aan de naam kan hij niets doen; die heeft hij gekregen. De functie heeft hij zelf gekozen.

Op 7 september wordt de boel officieel geopend. Je kan er dan geblowtorchde steak eten. Ben ik verzuurd als ik denk: doe hem mij maar gewoon rood en in de roomboter gebakken met een beetje peper en zout. En dan gewoon lekker bruin en niet aanstellerig gekarameliseerd. Of liever nog: bedenk een vegetarische lokker. Dat verwacht ik als je zo hoog circulair met geringe voetafdruk van de toren blaast.

Nawoord: Op 5 november heeft het VPRO-programma Tegenlicht een  uitzending over de stad. De Tuinen van Bret komen er in voor. De hippe ondernemers hebben een contract voor 10 jaar en moeten dan weer verkassen. Ze zijn zogenaamde lokhipsters, die een plek levendig en aantrekkelijk moeten maken voor investeringen. De geringe voetafdruk is er dus om een grotere mogelijk te maken. Hoe erg wil je jezelf voor de gek houden.

Geen opmerkingen: