woensdag 26 augustus 2020

Tussen twee zeeën


Ergens ver weg op zee woedt een strijd. Gisteren schreef ik er een stukje over en kon ik me maar net bedwingen om niet een korte opmerking over een oorlog in de klassieke oudheid in diezelfde regio aan te halen (Persen en Grieken). Of iets recenters, Fransen en Engelsen die om de strategische beheersing van de Middellandse Zee streden uit het beroemdste marineboek dat er is: The Influence of Sea Power Upon History, 1660-1783 door Alfred Thayer Mahan. (Ik heb het opnieuw moeten kopen omdat de lapzwans die het van me leende het niet terug heeft willen geven. Het was een mooie gebonden versie met leeslint.) 
 
Vorige week horde ik in  Once Upon a Time in Iraq  een Iraakse jonge man zeggen (hij was als jong kind in de oorlog om Fallujah zijn benen 'verloren') dat hij iedereen een wereld zonder oorlog toewenst. Als we dat met zijn allen willen kan het morgen zo zijn (en het is nog niet eens kerst). Maar er zitten nogal wat bavianen op de apenrots die daar anders over denken en er zijn nogal wat mensen die dat nog mooi vinden ook.

***

Vandaag niet naar het strand gefietst. De storm? Te moe? Eerst nog naar de winkel? Gewoon geen zin? In ieder geval bleef ik thuis en maakte daarom maar wat plaatjes in huis.

***

Entre dos aquas van Paco de Lucia speelt al een maand lang door mijn hoofd. Het is dringen op deze plek onder mijn blog en eigenlijk past het beter bij het zonnige weer van de afgelopen weken dan bij het stormachtige van vandaag. Maar het kan misschien herinneringen aan een mooie zomerdag van 2020 naar boven brengen of juist doen verlangen naar nog komende zomerdagen, want echt die duurt in de 21e eeuw vaak tot eind oktober. 

 Iedere woensdagmiddag fiets ik naar het strand, neem een duik en fiets weer terug. Op Facebook plaats ik later vrijwel altijd een aantal foto's. Eén of meer daarvan plaats ik hier. Steeds vaker schrijf ik mijn tekst (gedeeltelijk) al voor die tocht en voeg er achteraf nog wat zinnen en/of gedachten aan toe.

2 opmerkingen:

Ron Roelandt zei

Bij Broek thuis, weer eens wat anders. Maar ik mis de paal met het item van de week nu al.

martin zei

De paal was al gesneuveld en ik denk er nu een jaar lang een foto van Zandvoort in de verte te maken.