woensdag 3 juni 2020

twijgen

De wereld valt over me heen. Mischa Wertheim mag ruim twee uur lang vertellen wat ik grotendeels zelf ook al bedacht, maar hij doet dat wel met veel meer humor, soms keihard.
Militarisme steekt de kop op in de Verenigde Staten om een protest tegen racisme, dat wordt gevoed door decennia lange verwaarlozing en repressie, juist de kop in te drukken. Om de inzet van het leger en Nationale Garde te verklaren, worden rellen liever terrorisme genoemd. 
Het biljart is opeens weg uit het buurtcafé, zo blijkt nu dat weer open is. Gelukkig mogen de ballen in een andere buurt nog wel klotsen. 's Avonds heb ik niet eens spijt. Pas de andere dag wellen tranen op als ik bedenk dat dit vermaak me zoveel kost en dat ik vooruit vallend aan de eindstreep van 50 caramboles kom

***

De fiets op. Fijn dat je altijd kan trappen, zonder dat het iemand of iets pijn doet. Ik nam een mondmasker mee, voor het geval dat ik ergens zou stranden. Het gebeurt nooit, en ook nu niet, maar altijd had ik een sleutel 15" bij me en nooit nodig, totdat ik hem een paar weken geleden niet bij me had. Gelukkig was er een garage vlakbij.

Heel abnormaal en schijnbaar dood neergestort lag langs het Brettenpad een vrouw in het gras; alsof ze zo pardoes van haar fiets was gevallen die een eindje verder ook plat lag. Een gemeente karretje stond er met groenverzorger al bij.
“Ze zegt zelf dat ze uitrust,” zei de man, “maar heeft U misschien wat water?” (In deze tijd een dokter bellen zou ook niet verkeerd zijn, dacht ik, maar hij was er al mee bezig.)

Langs het pad in duinen stond een lijster met een snavel vol wormen. Een nest vol jongen zou wel ergens aan het piepen zijn en wachten. Kuikens in een van twijgen gevlochten mandje. De blauwe zeedistel belooft ook al nieuw leven.

Bij de duinen doen we een praatje vogel. Over leeuweriken, nachtegalen en de sprinkhaanzanger. Het geluid van die laatste vergeet ik niet meer.

***
Zo vader zo zoon. Woody Guthrie zong in de jaren vijftig een liedje met Fred Trump, de vader van, als hoofdpersonage: Old Man Trump. Het was uit Woody's leven gegrepen. In december 1950 verhuisde hij naar een appartementsgebouw in Brooklyn – Beach Haven Apartments. Zijn huisbaas: Fred Trump is een man met bijna even beroerde geschiedenis als zijn zoon. Hij werd niet zo rijk door vriendelijk te zijn, to say the least. Het is die rijkdom die hij naliet aan de huidige ellendeling in het Witte Huis.


Beech Haven Ain't My Home
(aka. "Old Man Trump")

Words by Woody Guthrie Adapted by Ryan Harvey, Music by Johnny Irion
 
I suppose that Old Man Trump knows just how much racial hate
He stirred up in that bloodpot of human hearts
When he drawed that color line
Here at his Beach Haven family project

Beach Haven ain't my home!
No, I just can't pay this rent!
My money's down the drain,
And my soul is badly bent!
Beach Haven is Trump’s Tower
Where no black folks come to roam,
No, no, Old Man Trump!
Old Beach Haven ain't my home!

I'm calling out my welcome to you and your man both
Welcoming you here to Beach Haven
To love in any way you please and to have some kind of a decent place
To have your kids raised up in.
   
Beach Haven ain't my home!
No, I just can't pay this rent!
My money's down the drain,
And my soul is badly bent!
Beach Haven is Trump’s Tower
Where no black folks come to roam,
No, no, Old Man Trump!
Old Beach Haven ain't my home!

Iedere woensdagmiddag fiets ik naar het strand, neem een duik en fiets weer terug. Op Facebook plaats ik later vrijwel altijd een aantal foto's. Eén of meer daarvan plaats ik hier. Steeds vaker schrijf ik mijn tekst (gedeeltelijk) al voor die tocht en voeg er achteraf nog wat zinnen en/of gedachten aan toe.

2 opmerkingen:

Rondetijd zei

Moeilijk om humor tussen onvrede door te vlechten. Toch waarschijnlijk de meest effectieve manier om de boodschap over te laten komen.
Ik vind het biljart dat plotseling weg is uit je buurtcafé zo'n nieuwtje dat je kroeg tot het centrum van de wereld herleid, Martin. Gek, maar juist zulke dingetjes laten zien wat er echt aan de hand is. Daar kunnen geen tabellenreeksen met besmettingsgevallen, IC-opnames en dodentallen tegenop.

martin zei

Ron als het je lukt zou je die conference eens kunnen bekijken. Het is de lange zit waard. Hij is niet geknipt, omdat dat om technische redenen niet kon (niet bedoeld voor TV, maar intern gebruik, de TV opnames konden door de corona maatregelen niet door gaan.)