woensdag 26 mei 2021

BovendrijvenIn het Pinksterweekend keek ik twee documentaires over Bob Dylan. De eerste was een zwart-wit registratie van een tour in het Verenigd Koninkrijk. Geen belichting, af en toe vrijwel zwarte – en altijd traag voorbij stromende – beelden. Stukken van Dont look back zaten ook in de tweede No Direction Home. Daarin zit de oude Bob zelf, die commentaar geeft op het wedervaren van die Bob's van vroeger.

Inderdaad, meervoud. Hij speelt een rol in zijn eigen leven dat ook weer bestaat uit verschillende rollen die een paar zaken gemeenschappelijk hebben: nergens bij willen horen en teksten schrijven. Het publiek had ook een opvatting wie de echte Bob Dylan was, ze dachten het beter te weten dan hijzelf. Door de beelden komt een stuk geschiedenis van de Verenigde Staten als vanzelf bovendrijven. Ik heb er van genoten. (Een overzicht met BD-docu's.)

***

Op het blog van een bevriende blogger kwam ik dit plaatje tegen. Bijna alle onderdelen herken ik, maar ik durf niet mijn wiel zo ver uit elkaar te halen als hier is gebeurd. Kan je dat wel en kan je het vervolgens ook weer in elkaar schroeven, dan bespaart dat wel een boel geld. Zelf bestelde ik vorige week maandag een nieuw voorwiel met naafdynamo. De naaf was kapot. De levertijd een á twee dagen. Het is er nog steeds niet.


***

De rode vaan van het Avontuur staat strak. Het zicht naar boven wordt verhelderd met spons, trekker en hoogwerker. De aronskelk houd en blijf ik in de gaten houden. Er zitten al knoppen tussen de brandnetels.

Het verbaast dat de gierzwaluwen in de duinen niet gieren. Ze vliegen als zwaluwen en zien er uit als zwaluwen, maar wel een beetje anders; het moeten wel gierzwaluwen zijn. Het water in de duinen staat hoog. De eenden, ganzen en zwamen zwemmen in de normaal gesproken vrijwel verdwenen plas.

***
Iedere woensdagmiddag fiets ik naar het strand, neem een duik en fiets weer terug. Op Facebook plaats ik later vrijwel altijd een aantal foto's. Eén of meer daarvan plaats ik hier. Steeds vaker schrijf ik mijn tekst (gedeeltelijk) al voor die tocht en voeg er achteraf nog wat zinnen en/of gedachten aan toe.2 opmerkingen:

Rondetijd zei

Mooie muziek. Signs, Games & Messages. Maar ook Dylan. Ik heb altijd het idee dat al die poespas rond zijn teksten enzijn persoon niet hoeft. Hij schrijft, maakt muziek en daarmee heeft hij het liefst alles gezegd.
Ook Tom Jones is 80 geworden trouwens. Ook hij heeft een nieuw album. Covers, dat wel, maar best goed. Ook iets van Dylan.

Leuk dat je link gedeeld hebt. Ik heb zeker niet alle onderdelen gekend, en ik merk dat ik de namen vaak kwijt ben, zo ik ze ooit al machtig ben geweest.

martin zei

Beide Dylan documentaires die ik zag, vond ik mooi en geen poespas. Dat je je af gaat vragen wie is die man, is niet zo gek. Dat deden ook de mensen om hem heen. Maar goed, boeken lees je ook zonder de achtergronden en ontwikkeling van de schrijvers te kennen (maar daar ga ik ook wel eens op zoek naar meer informatie).

De namen van al die onderdelen? Dat is een vak apart. Soms heb ik iets nodig en moet ik het opzoeken.