Arthur Japin schreef In de grote wereld. Het is het boekenweekgeschenk voor 2006. Groot is de wereld al snel als je zelf een klein mens bent. Zelfs het woord grootmoeder krijgt dan een andere bijklank.
De novelle begint met de ontruiming van een dorp voor kleine mensen in Nazi-Duitsland in 1939. Het is een attractie voor de grote mensen. Die kunnen lachen om de kleintjes, ze boven hun hoofd tillen of de lucht in werpen met naar zeggen zelfs fatale gevolgen. Het fascisme komt aan de macht. En de trekkers komen en rijden de boel plat; er is geen plaats voor kleine mensen meer.
Rosa de vrouw van Lemmy (waarmee de beide kleine hoofdkarakters zijn genoemd) merkt op: “Je zo bedreigd te moeten voelen door alles wat een beetje afwijkt.”
Ze vindt dat je met dergelijke normale angstige mensen medelijden zou moeten hebben. Haar leven lang heeft ze gedaan wat mensen van haar verwachtten; dat ze door haar domheid en onhandigheid komisch en vermakelijk zou zijn. Wat verwacht je anders van een kleintje. Opeens is dat zelfs niet meer voldoende en worden de kleine mensen weggeveegd. Waarom? Ze voldoen niet aan de norm.
Lemmy is uit New York meegekomen toen daar de attractie was afgebrand en zijn moeder verdween. Zogezegd was ze omgekomen in de brand. De vernietiging in Duitsland is een volgende klap. Er is nog een kans. Er is plek binnen een rondtrekkende groep in Engeland, inclusief uitreis mogelijkheid weg van het land waar de fascisten aan de macht zijn. Alles heeft Rosa er voor over om te vertrekken naar de vrijheid. Lemmy twijfelt. Wil hij nog wel de vermakelijke pias zijn en daarmee zijn zelfrespect te grabbel gooien. Het kan zijn dat iedereen zich aanpast aan de gewenste rol, maar wil hij die rol nog wel?
Het geschenk is in 2024 actueler dan in achttien jaar daarvoor. Het wijst er op wat we te verliezen hebben. Niet voor niets begint het met positieve motto's: Paul van Oostaijen voor een vrolijke noot, en als dat niet genoeg is een welkom door Walt Disney*, maar de eerste komt van Goethe die trommelt op het versleten vel van de geanimeerde kant van het dwergenleven, de ingesleten capriolen.
De uitspraak van Rosa over de angst is er een om bij stil bij te blijven staan: ook in andere situaties waar sprake is van uitsluiting op grond van uiterlijke, innerlijke of sociale kenmerken.
Haben wirklich Platz genommen,
Wissen nicht wie es geschah Fraget nicht woher wir kommen, Denn wir sind nun einmal da! 7610 Zu des Lebens lustigem Sitze Eignet sich ein jedes Land; Zeigt sich eine Felsenritze, Ist auch schon der Zwerg zur Hand. Zwerg’ und Zwergin, rasch zum Fleiße, 7615 Musterhaft ein jedes Paar Weiß nicht, ob es gleicher Weise Schon im Paradiese war. |
Onze plaats weer ingenomen Weten niet hoe 't is geschied. Vraagt maar niet vanwaar wij komen; Want we zijn er, zoo ge ziet. 7610 't Blij-bedrijvig leven woont Naar zijn zin in ieder land; Waar een rotsspleet zich vertoont Zijn ook dwergen bij de hand. Dwerg en dwergin, vlug en noest 7615 Werkend op voorbeeld'ge wijs; Weet niet of 't al net zoo moest Eertijds in het paradijs. |
Tekst als opgenomen in De grote wereld met de regels 7610-14
|
Vertaling Nico van Suchtelen in Faust. Deel 2 (Amsterdam: Wereldbibliotheek, 1920) |
Noot:
*
De twee andere motto's:
To
all who come to this happy place: welcome!,
Walt Disney
Et
voila glimlach,
Paul van Ostaijen
4 opmerkingen:
Het boekenweekgeschenk uit 2006, dus we zijn bijna 20 jaar verder. Als je om je heen kijkt, de kranten leest, de tv aanzet, dan begrijp je dat we nooit zullen kunnen stoppen met dergelijke boeken te schrijven, met te herinneren. Een van de belangrijkste nevenopdrachten van het moment is om de mensen te blijven laten lezen. Niemand moet ooit nog kunnen zeggen dat hij of zij het niet wist.
Ja ik lees van achter naar voor en van voor naar achter. Ergens zullen die twee bij elkaar komen en heb ik alle boekenweekgeschenken besproken. Destijds heb ik dit waarwschijnlijk laten liggen, want ik wist er niets meer van. Toch is het een mooie novelle. Mijn jongste zoon doet zijn meeste kennis op - naast zijn studie - door youtube kanalen en daardoor weet hij zeker niet minder. Maar het boek. Zonder zou het leven anders zijn, voor mij dan (en voor jou denk ik ook).
Er verandert niets, of misschien wel, maar heel langzaam. Drie stappen voorwaarts, twee stappen terug. Natuurlijk verandert er in werkelijkheid best veel. Wie had gedacht dat een 'zwarte' vrouw een goede kans zou maken om president van de VS te worden ?
Tegelijkertijd blijven oude boeken en liedjes actueel. Ik luisterde afgelopen week naar 'Everyday People' van Sky & The Family Stone, dat een hit was in 1968. Dat gaat over gelijkheid en gelijkwaardigheid en de band droeg dat ook uit, door te bestaan uit mannen en vrouwen van verschillende etnische achtergrond. We zijn meer dan 50 jaar verder en het is nog steeds actueel en een strijdpunt. Dat is toch ongelofelijk !
Jan ik lees momenteel een boek over een vader en zoon in Suriname, ook geschreven in die tijd. Het is is evenwichtiger en subtieler dan ik op het moment wel eens geluiden over de dezelfde thema's hoor. Het is niet verbeten, maar legt wel bloot. Het lijkt op grond van dit boek dat we geen stap vooruitgekomen zijn. Hoewel het aagestipte door Cairo in Kopzorg is bekender en wordt door meer mensen gedeeld. Laat ik jouw voorzichtige 2 en 3 sttappen maar overnemen.
Een reactie posten