zaterdag 12 november 2016

Vrijheid voor HDP parlementariërs

Iedereen weet dat in Turkije wetenschappers, journalisten, mensenrechtenactivisten, militairen en zelfs Parlementariërs gearresteerd worden. Vanmiddag was er in Amsterdam een demonstratie voor de vrijlating van de HDP-parlementariërs en Koerdische burgemeesters. Het was ook een demonstratie tegen de dictatuur van Erdogan.

De politie verbood een bord met Erdogan Terrorista. Kennelijk was dat een brug te ver, terwijl het kop spandoek het wel had over een fascist. Terrorist komt wel inde buurt gezien de steun aan de gewelddadige islamisten in Syrië, bombardementen over de grens, het doden van onschuldige burgers in Zuidoost Turkije (Koerdistan). Fascisme neem ik niet zo snel in de mond, maar het uitschakelen van de tegenstanders, extreem nationalisme, het gebruik van geweld, de vrouw als moeder zien, het zijn de kenmerken van het fascisme die ik op de middelbare school leerde.

Laten we hopen dat Turkije meer tegenwind vanuit de Europese Unie gaat krijgen. Europa gijzelen, omdat het de vluchtelingen kan controleren en invloed heeft in West-Europa mag niet beteken dat Europa dit Turkse optreden nog langer tolereert.

Geen opmerkingen: