zondag 18 december 2016

Mobiele economie

Onze witgoed leverancier heeft het al een tijdje geleden opgegeven. Als ik er via Google Streetview heen wandel dan zijn de ramen van beide etalages dichtgeplakt, de naam Van Leek hangt nog wel aan de gevel. Het laatste wat we er kochten was een wasmachine. Na 6½ jaar kaduuk. We kochten bij de detailhandel vanwege de service, maar een winkel kan van de ene op de andere dag sluiten en verdwijnen blijkt (dat maakten we ook al bij de brillenman mee). Je bent een dief van eigen portemonnee als je niet bij een keten koopt. Dus wij nu ook.

Het ding wordt morgen gebracht. Niet weer een goedkope Koreaan, de LG (zelfde producent als mijn telefoon) die we bij Van Leek kochten, nee de spreekwoordelijke oerdegelijke Duitse makelij. Of is die degelijkheid ook maar een idee uit de vorige eeuw? Het wordt gebracht met een busje. Op de fiets is moeilijk. Al zou een bakfiets kunnen.

Over die bestelbusjes gaat het. Je ziet soms in een paar minuten zes verschillende merken. Ze bezorgen een nieuwe vuilnisbak, een doos kaarsen, een stofzuiger, noem maar op. De winkel is mobiel geworden, de kassa digitaal en alles lijkt makkelijker. Maar het wordt ook voller op straat. Gek genoeg valt dat pas op als een bestelbus van UPS je inhaalt op de smalle landweg naast het Muiderslot. Ook aan de Noordpolderweg bestelt men pakjes. Of het milieu er schoner van wordt en de winkelstraat gezelliger?

Geen opmerkingen: