zondag 4 december 2016

Pony of paard


 Wanneer is een paard pony of een pony paard? Dat heeft simpelweg met de schoft hoogte te maken, alles kleiner dan 147½ cm is een pony, alles groter een paard, zo ontleen ik aan ponynet. Maar een fjordenpaard is kleiner en toch paard. Bovendien worden in bronnen verschillende schofthoogten gebruikt voor de beoordeling, 1,57 cm is gangbaarder. Verder staat volgens de pony liefhebbers de pony, met zijn kortere benen en grovere bouw dichter, bij het oerpaard.

In veel natuurgebieden in Nederland lopen de zogenaamde Exmoor ponies. Een pony uit het grote hoogveengebied in Devon en Somerset, waar ze al heel lang leven. Na de tweede wereldoorlog waren de Exmoors bijna uitgerust. Militairen gebruikten ze als oefendoel en stropers doden ze voor het vlees. Tegewoordig leven ze als kuddes halfwilde grote huisdieren, georganiseerd in de vrije natuur. Liefhebbers traceren het paard terug naar de ijstijd. Net als het przewalski paard is de Exmoor een wilde oerpony, aldus de Nederlandse wiki.

De engelse wiki schrijft fijntjes en met meer gevoel voor de functie van een encyclopedie:
“Exmoor fanciers claim the breed is directly descended from an isolated population of wild ancestors bred pure since the Ice Age, and thus more than 10,000 years old. Modern DNA research to date has not supported that traditionally held view of the origin of the Exmoor pony however, as existing studies indicate they share their maternally inherited mitochondrial DNA with various other horse breeds from across the world, and their paternally inherited Y-chromosome is identical to that of most other domesticated horses."
De romantiek moet hier een beetje plaats maken voor de wetenschap.

4 opmerkingen:

Marjon zei

Volgens mij moet het 1.57 zijn hoor. Ik vind deze pony's wel erg mooi en zie er wel wat van de przewalski in terug ♡

martin zei

De meningen zijn verdeeld. Deze wiki zin vat het mooi samen:

Een pony is een klein paard met een schofthoogte van minder dan 1,48 meter (of in Nederland zelfs tot 1,57 meter, dit is dan een E-pony ofwel 'een damespaard').

Maakt mij eigenlijk niet uit.

Anoniem zei

Ik ben benieuwd waar je de exmoors heb gezien. Zijn ze alweer van de konickspaardjes afgestapt? Lia

martin zei

Die koniks zitten in de Kennemerduinen/Heerenduinen. De Exmnoors in het NH-duinreservaat bij Egmond.