dinsdag 26 september 2017

fluks olieboren in kleine bronnen


Detail van de Swift 10, een klein booreiland om de laatste kleine gasvelden in de Noordzee te ontginnen. Het is ontworpen voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM, een joint venture van Shell en ExxonMobil), bekend van de activiteiten in Noord-Groningen. Het wordt uitgebaat door Swift Drilling.

Het eiland is geregistreerd in Nassau, de hoofdstad van de Bahama's. Dit is een bekend goedkope vlag land. Dat betekent minder arbeidsregels en minder belastingafdracht. Je haalt wel op basis van een licentie van Nederlandse overheid olie en gas uit de grond, maar doet dat wel zo voordelig mogelijk; ook al moet je daarvoor Nederlandse regels vermijden. Dat is legaal.

De Swift heeft minder werk dan gewenst, zo signaleerde het Financieele Dagblad in januari 2017. Voor het artikel werd de Swift 10 in Amsterdam bezocht. Dat was volgens Shipspotting in januari de laatste haven. Op 25 augustus lag het daar nog steeds. Actief is het platform niet.

Bij het woord swift denk ik zelf aan de gierzwaluwen die begin augustus vanuit Nederland vertrekken naar zuidelijk Afrika. Of aan de Engelse betekenissen: snel, ondernemend, gezwind en haastig. De Swift 10 wordt gereed gehouden voor een prompt vertrek, maar het komt er niet van. De kleine Noordzeebronnen renderen blijkbaar niet.

Gebouwd door: Swift Drilling (een joint venture tussen Fabricom Oil, Gas & Power en de Van Es Group) 
Afmetingen: 40 x 67 x 5,5 m 
Maximale diepte zeebodem: 45 meter 
Lengte van de palen: 92 m. 
Maximale boordiepte: 6500 meter

Geen opmerkingen: