zaterdag 9 september 2017

Paard van Noord en Kraan 13 → Faralda


De kraan staat er langzaamaan te vergaan. Het hout versplintert. Het ijzer roest. Het Paard van Noord heet de kraan. Zo heet ook een groep mensen die elkaar rond de kraan wil ontmoeten. "Met een zware moker sloeg ik die kous los," lees ik op hun site met o.a. de uitgebreide geschiedenis van de kraan.

*****
Niet ver ervandaan staat nog een kraan die is verbouwd tot mini-hotel op hoogte. Die staat nog goed in de verf op een steeds hipper stukje Amsterdam. Ooit schreef ik er stukje over.


Overkant van 't IJ 
(De Staatskrant november 2013) 

In januari 1959 wordt een zwembad door een kraan van de NDSM-werf op een verbouwd passagiersschip gezet.Kraan 13 bleef als enige staan toen de scheepswerf in 1984 werd gesloten. Hij was een opvallend element van de skyline van Noord, stelt het Nieuwsblad voor het Noorden. Skyline is misschien wat overdreven, maar het stalen kolos is met zijn 50 meter ook goed zichtbaar vanuit de Zeeheldenbuurt. In juli dit jaar verdween Kraan 13.

Maar hij komt terug. De afgelopen maanden werd hij verbouwd bij scheepswerf Talsma in Franeker. Op de Friese werf zijn er drie hotelkamers en een televisie studio ingebouwd. Die laatste kan ook als luxe club voor feestjes gebruikt worden. Helemaal bovenin, zo'n vijftig meter boven het het IJ, komt een bubbelbad. De kolos wordt inmiddels Faralda genoemd, naar een Meesteres in het Slopen uit de populaire game Skyrim. Op de website van de werf en via het twitteraccount van het project is het hele proces van sloop, bouw en opbouw goed te volgen.

De NDSM-werf is al jaren aan het veranderen. Het begon als een gezellig rommelige plek voor creatieve en verwarde geesten. Er heerste een sfeer van prettig verval. Inmiddels is dat net als de scheepsbouw daarvoor verdwenen. De lawaaierige skatebaan werd gesloten. Er kwam een keurig parkeertrein. Het hippe MTV huist er en heeft zijn invloed. Je hebt mensen met van die alternatieve kapsels die bedoeld zijn om slordig te lijken. Die kant gaat ook de oude scheepswerf op.

Een opgelapte kraan past daar goed bij. Van de overnachtingskosten schrik ik niet eens meer. Je kan terecht v.a. € 435 per nacht. Op hoogtijdagen (oudejaar bijvoorbeeld) gelden hogere tarieven. Je krijgt er wel een champagne ontbijt bij en een bubbelbad op hoogte. Als je het bitter uit je ogen poetst en over het kabbelende IJ kijkt, dan zie de oude graansilo. Die had er niet meer gestaan als er geen woningen ingezaagd waren. De kraan moest ook sneuvelen en kon alleen met dit volstrekt mallotige plan behouden blijven. 't Zal even wennen zijn: de dichtgebouwde constructie.

Martin Broek

Geen opmerkingen: