dinsdag 21 augustus 2018

6 Aln


De reis gaat per snelle trein naar de Aln en de daarnaar genoemde plaatsen Alnwick en Alnmouth.

Kasteel Alnwick is de woonplaats van de 12e hertog van Northumberland. Het kasteel werd gebouwd rond 1100, niet lang na de Normandische verovering van Engeland. De hertog en hertogin hebben van het kasteel en zijn tuin een pretpark gemaakt. Op de velden om het kasteel kan je bezemvlieglessen krijgen. Er werd dan ook een deel van de Harry Potter films opgenomen.

Ommuurde tuin en het bewoonde kasteel kan je tegen een flinke betaling (die wel een jaar lang geldig is) bezoeken. Er ligt een sprookjesachtig minigolfbaan, je kan je verkleden, rollen en stoeien op de grashellingen; kortom een levendige boel. De dulce et decorum est pro patria mori mythe wordt ook uitdrukkelijk opgeroepen.

Dulce et decorum est
De tuin, met fraaie fontein, slaan we over. Het kasteel bezoeken we. Er wordt geleefd tussen antieke meubels, kostbaar porselein en uitbundig veel schilderijen en overdag gaan er horden toeristen in shifts van tien doorheen. Smaak en wansmaak doen hun best om elkaar in overdaad te smoren.

Iets verderop ligt Alnmouth. Het is een dorp aan zee, een rustig strand en een estuarium (getijdemonding). Aan de stroom naar zee ligt zwart stinkend zand, op het strand andere schelpen dan bij ons en de wolken kleuren van donker paars tot wit. Bijelkaar laat het alle pracht en praal in een 900 jaar oud kasteel verbleken. Ook natuurschoon kan uitbundig en zelfs overdadig zijn.

Geen opmerkingen: