zaterdag 7 mei 2016

Mooie vuiligheid

Waarom is dit mooi? De hoogovens van Tata-steel braken stoom, rook en vuur uit. De grond wordt omgeploegd voor erts en de kustlijn onderbroken door zware industrie. Maar die kritiek wordt een beetje gerelativeerd, aangezien dat geldt voor de hele kustlijn van Borsele tot Den Helder; zelfs op de Vliehors staat wat niet aangenaam is. Genieten we daarom minder zee en strand?

Ten eerste omdat ik de vormen mooi vindt. Het schip Frej vol containers – slecht voor werkgelegenheid van havenarbeiders, maar goed voor snel transport – voegt een vleugje tegen-beter-weten-in romantiek toe.

Ten tweede omdat ik van natuurlijke, maar ook door mensen gecreƫrde vormen houd. Zelfs petrochemische industrie kent wonderlijke vormen.

Ten derde is ijzer en staal nodig in onze maatschappij. Misschien minder dan we verbruiken door het snel afdanken van spullen, de grote hoeveelheden die we kunnen kopen en onze handremmen blijkbaar niet werken. Maar zonder zal moeilijk zijn. Voor aan- en afvoer is de nabijheid van de zee essentieel. Daar kan ik mee leven.

Als er dan ook nog dat tegenlicht over je foto gaat hangen. Met die zon die aan de kust altijd net wat wat meer kan dan in het binnenland, dan ben ik tevreden en zie dat het mooi is.

Geen opmerkingen: